Det var en enig valbredning som föreslog Per Holmström. Han efterträder Tobias Baudin som i lördags valdes till förste vice ordförande i LO.
  – Jag är spänd och full av förväntan. Jag känner mig trygg med att ni valt mig, sa Per Holmström.
  Han berättade om hur han försökt förbereda talet men haft svårt att hitta rätt ord. Alla kändes för futtiga. Och hur han kommit att tänka på barndomsåren i Stockholmsförorten Farsta. Där någonting som var bra förminskades. Om något var riktig bra kallades det för lilla fint.
  – Om jag skulle berätta för min ungdomskompis Hasse skulle jag säga att uppdraget som 1:e vice var lilla fint. Det kommer han att förstå, sa Per Holmström.

Per Holmström är 48 år och har varit ombudsman både lokalt och centralt sedan 1997. Senast på Kommunals förbundskontor. Fackligt aktiv har han varit i cirka 26 år. Men trots att båda föräldrarna var fackligt aktiva var det så han tänkte sig sin framtid. I stället hade Per Holmström siktet instället på att bli tennisproffs. Men på sitt första jobb som fastighetsreparatör träffade han arbetsplatsombudet Roger.
  – Han ordnade arbetskläder, verktyg och skrev in mig i facket och såg till att jag satt på rätt stol vid lunch, berättade Per Holmström.
  Arbetsplatsen formade Per Holmström och med det nya uppdraget står just medlemsvärvning högst upp på listan. Och att få medlemmarna att stanna kvar.
  – Vi måste synas på arbetsplatserna. Förklara sambandet mellan kollektivavtal, lägsta lön och a-kassa.
  Han refererade till sitt uppdrag i den kommitté som ser över Kommunals stadgar till kongressen nästa år och betonade vikten av ordning och reda.

Per Holmström har också arbetat med att hjälpa bärplockare som kommit till Sverige och fått arbeta under slavliknade förhållanden. Nu varande han för att fenomenet från bärbranschen skulle sprida sig till hemservice, vård, lantbruk och hela LO. Och att det på sikt kan få konsekvenser för både Kommunal och andra svenska fack. Därför anser han att medlemsvärvning och kollektivavtal är extra viktigt.
  – Vi måste ha många medlemmar för att få bra kollektivavtal.
  Per Holmström gratulerades med ett fång av blombuketter. Utanför salen viskade någon att det var fler buketter än hans hustru trodde att de hade vaser för.
  När KA frågar vad som är bäst, tennisproffs eller förste vice i Kommunal skrattar Per Holmström.
  – Det är för sent att bli proffs, jag är riktigt nöjd med att bli förste vice.
  Han spelade mycket fram till han var 25, sedan han blev ombudsman spelar han bara på somrarna.