Vad är tanken bakom kampanjen?
  – Att på alla möjliga sätt motverka vardagsrasism. Det har varit diskussioner om varför invandrarna kommer hit och tar våra jobb och andra rasistiska kommentarer. Då tycker vi att vi måste ställa motfrågor när vi hör de här diskussionerna och när någon säger något nedlåtande om andra människor. Att fråga ”varför säger du så?”.

Vad är bakgrunden till att ni vill göra en kampanj just mot främlingsfientlighet?
  – Det började i en diskussion i vårt facklig-politiska utskott i distriktet i Värmland, där händelserna på Utøya hade gjort väldigt starkt intryck. Vi kände att nu får det vara nog, vi måste göra någonting.

 Eva Turunen.Eva Turunen.

Hur har ni jobbat?
  – Vi har lanserat det här i Värmland hos parkeringsvakterna i Karlstad och hos byggarbetare. Parkeringsvakterna kommer dagligen i kontakt med personer med utländsk bakgrund. Det blev stora diskussioner, folk sa ”varför ska vi inte kunna svära när vi kommer tillbaka till arbetsplatserna om man har blivit spottad på?”. Då säger vi ”säg hellre den där fan, än den där svartskallen”.

Vad hoppas du att kampanjen ska leda till?
  – Jag hoppas att fler och fler säger emot folk som har en rasistisk syn. Att det sprider sig och att vi tänker på att det är en enskild människa vi pratar om.

Hur kan man delta i kampanjen?
  – Vi har tryckt upp knappar med texten ”Varför säger du så?” som går att beställa. Sen finns det en facebooksida för kampanjen. Än så länge finns vi i Värmland, men vi ska jobba för att kampanjen ska sprida sig till andra distrikt.