Mona Sahlin.Foto: Anders Löwdin

Nio kandidater fanns till jobbet som generaldirektör för ILO, FN:s fackorgan för mänskliga rättigheter och schyssta villkor på jobbet. I ILO sitter regeringar, fackförbund och arbetsgivare från FN:s medlemsländer representerade.

Sveriges regering föreslog Mona Sahlin till uppdraget som ny generalsekreterare för ILO. Hon konkurrerade med åtta män. De röstades bort en och en i tur och ordning som i en dokusåpa på tv.
   Det hjälpte inte att Mona Sahlin hade stöd av arbetsmarknadsminister Hillevi Engström på plats i Genève där valet genomfördes. Mona Sahlin försvann i den andra valomgången.

Till slut återstod bara två kandidater, Guy Ryder och den tidigare franska borgerliga ministern Gilles de Robien. Och Guy Ryder fick då flest röster.
   Han är född 1956 i Liverpool och har tidigare arbetat för brittiska LO, TUC, internationalen för handels– och kontorsanställda, FIET, samt för världsfacket IFS.

Guy Ryder har också arbetat för ILO och har sedan 2010 varit chef för deras avdelning för internationella föreskrifter samt grundläggande principer och rättigheter i arbetslivet.
   Den avdelningen har bland annat till uppgift att granska hur medlemsländerna lever upp ILO:s konventioner och rekommendationer om rättigheter och villkor på jobbet.
   Guy Ryder stöddes i valet av den nordiska fackliga samarbetsorganisationen NFS där LO, TCO och SACO ingår.