Karl–Petter Thorwaldsson ska i morgon söndag hålla sitt linjetal där han mer konkret tänker berätta hur han tycker att LO ska arbeta i fortsättningen.

I sitt tacktal direkt efter att han blev vald lovade Karl–Petter Thorwaldsson att med honom vid rodret ska LO satsa allt för att bryta ryggen av massarbetslösheten, stå i vägen för regeringens politik att ersätta den generella välfärden med privata försäkringar samt att LO ska vända trenden och få fler medlemmar.
  Karl–Petter hyllade också sammanhållningen inom LO. Han tycker att den första viktiga uppgiften är att se till att alla förbund är eniga om kraven för mer jämställda löner i nästa års avtalsrörelse.
  Karl–Petter Thorwaldsson önskade i sitt tal vid kongressen att hans föräldrar, pappan var glasblåsare och mamman kommunalare, nu hade levt så att de hade kunnat uppleva den stund han utsågs till LO:s finaste uppdrag.

– Detta trots att de döpte mig till Karl–Petter Niklas. Jag tänker också på Gösta. När jag kom första arbetsdagen på bruket tog han med mig på ett fackklubbsmöte. Gösta lärde mig mycket.
  Karl–Petter Thorwaldsson efterträdde på 90–talet Anna Lindh som SSU–ordförande. Fram till nu har han varit ordförande i ABF och ombudsman för IF Metall.

Senare i eftermiddag väntas kongressen välja Kommunals förste vice ordförande, Tobias Baudin, till LO:s förste vice ordförande.