Anki Steneryd.Anki Steneryd.

Under debatten om lönepolitik och jämställdhetspotter ställde sig Anki Steneryd i talarstolen och bad kongressen att kicka LO-styrelsen i häcken. Några timmar senare beskriver hon skillnaden mellan Kommunals kongresser och en LO-kongress:
  – Inom Kommunal tycker vi någorlunda lika, vi delar grundsynen. Här har vi åsiktsskillnader i stora avgörande frågor, som i lönepolitiken…

Hon tror att valet av Karl-Petter Thorwaldsson blir bra för LO. Kritiken mot LO-ledningens mansdominans kommenterar hon så här:
  – Det kanske är precis vad gubbförbunden behöver för att lyssna på frågor som jämställda löner. Jag hoppas att vi har valt en man som kan föra fram kvinnofrågorna.

 Pia Kronkvist.Pia Kronkvist.

Kommunalaren Pia Kronkvist är på LO-kongress för första gången. Hon tycker att det är stort, mycket stort.
  – Det är det största man kan vara med i som facklig företrädare. Ett stort förtroende. Det känns pampigt. Jag får ju vara med och bestämma vilken riktning vi ska ta.
  Vad säger du om valet av Karl-Petter Thorwaldsson som LO-ordförande?
  – Jag känner honom inte, men han har en styrka när han talar. Och han får ju folk med sig.
  Och om att Kommunal förlorade ordförandestriden?
  – Jag ser det inte som att vi förlorade. Det är LO vi röstar på – inte Kommunal. Det var en enig valberedning och Tobias Baudin är nu förste vice ordförande.
  IF Metall var de som bröt samordningen i avtalsrörelsen. Är det ett problem att nye ordföranden är IF Metallare?
  – Nej, men jag tror att det blir väldigt viktigt att hålla samman framöver. Att vi kan vara starka tillsammans. Utmaningen blir väl kvinnolönerna och löner i kvinnodominerade sektorer, där hoppas jag verkligen på mer enighet.

 Anders HagbergAnders Hagberg.

Anders Hagberg från Kommunal Väst tror att Karl-Petter Thorwaldsson kan bli en bra kraft för LO. Han nämner egenskaper som positiv och gladlynt, kunnig och bred i kompetens och kontaktnät.
  Finns det några problem med valet av Thorwaldsson?
  – Jag kan se en fara i att det kan bli väldigt mycket IF Metall. Men jag tror att man måste se utifrån personerna och jag tror att både Karl-Petter Thorwaldsson och hela den nya ledningen kan hålla balansen utifrån de signaler de får från kongressen.