I årets avtalsförhandlingar med SKL har vi kommit överens om introduktionsanställning som innebär 75 procent av lägsta lön (12 540 kronor) för en 100-procentig anställning. I anställningen ingår 25 procent obligatorisk arbetsplatsförlagd utbildning.
  Aldrig tidigare har vi gått med på att obligatorisk arbetsplatsförlagd utbildning ska vara oavlönad. Enligt parterna som kommit överens om detta är alternativet till introduktionsanställning en osäker visstidsanställning. Är det så vi ska locka ungdomar till våra yrken? Välj mellan att arbeta oavlönat 10 timmar i veckan eller hamna i visstidsträsket, där du säkerligen kommer att bli utnyttjad på osäkra anställningsvillkor i minst tre år.

Efter ett år i denna för mig fullständigt oanständiga anställningsform är du garanterad en tillsvidareanställning. Hur? Kommer introduktionsanställningarna ha företräde i LAS, framför de medlemmar som hamnat i visstidsträsket?  Eller kommer arbetsgiv­aren tjäna pengar på ungdomar genom att introduktionsanställa med 75 procent av lägsta lön på vakanta tjänster? Det kommer dessutom som konsekvens att hämma löneutvecklingen för redan anställda.
  De enda som kan applådera den här överenskommelsen är den styrande borgerliga alliansen och kanske en och annan gammal surdeg som missunnar ungdomar anständiga anställningsvillkor.

Som förtroendevald i Kommunal skäms jag över uppgörelsen, den lockar inga unga till våra yrkesområden.  Det skulle kännas bra om vi fick se samma uppror på våra yrkesinriktade gymnasieutbildningar, som sjuksköterskeeleverna startat.  Det skulle kanske kunna förpassa sådana här överenskommelser dit de hör hemma, i papperskorgen.

Lena Ezelius,
ordförande Kommunals sektion 26 Gullmarsplan