Det av industriförbunden satta ”märket” 2,6 procent, uppbackat av enade arbetsgivare och Medlingsinstitutets regler, styrde lönerörelsen med järnhand. Att både Kommunal och Handels i procent fick runt 3 procent för stora grupper var en framgång, som dessvärre ändå inte minskar löneklyftan i kronor mellan kvinno- och mansdominerade grupper.

En gång givna löneskillnader verkar heliga, med nuvarande normer. För visstidsanställda är det fortsatt osäkerhet som gäller, även om Kommunal fick igenom viktiga förbättringar, inte minst för de privatanställda personliga assistenterna. Många medlemmar är ändå besvikna, men lösningen är inte att lämna facket, utan att stärka det mot arbetsgivaren! Det är inte Kommunals fel att SKL säger nej! Fackets huvuduppgift är konfliktlösning. Men backar vi tillbaks till förra avtalsrörelsen klarade förbunden samordningen, inklusive jämställdhetspott, och den enigheten behövs igen. 

Lönekampen kräver ett enat LO, en uppgift som blir central för den nya LO-ledning, som väljs denna vecka. Kommunals Tobias Baudin drog tillbaks sin ordförandekandidatur och räddade enigheten. Det är bra att kongressen slipper välja LO-ordförande med sluten omröstning. Det skulle gett Tobias Baudin majoritet, men utan stöd från dem som förordar IF Metalls kandidat Karl-Petter Thorwaldsson. Nu blir han ordförandekandidat och Tobias 1:e vice. Den lösningen öppnar för ett LO med förmåga till konfliktlösning, med mindre risk att industrin går sin egen väg när enigheten behövs som bäst!

Behövs då LO över huvud taget? Ja, om facket behövs så är det viktigt med ett LO, som skapar en gemensam avtalspolitik och ger skydd mot den konkurrens mellan löntagarna, som leder till låga löner. Sammanhållningen skyddar även förbunden från att lönestrida med varandra.  Splittring kommer bara att glädja motparten och regeringen, och förstör allt vad facket står för, nämligen att påverka villkoren både i arbetslivet och samhället i övrigt.  De nominerade kandidaterna är väl kvalificerade för sitt uppdrag och kommer att jobba för ett LO som både syns och hörs.  Men organisationen är inte ett hus, utan ett sammanträdesbord. Att hitta bra metoder för överenskommelser är en del av den svenska modellen och lika viktig som opinionsbildning. Frågan var brudarna är har förhoppningsvis besvarats när ledaren läses.