Ingen är garanterad löneökning vilket innebär att vissa kan få mer än 600 kronor och andra kan få mindre.
  Kommunal och KFO (Kooperationens förhandlingsorganisation) är överens om ett avtal på 13 månader, därmed håller sig årskostnaden för avtalet på de 2,6 procent som är riktmärket i årets avtalsrörelse.

Lägstalönerna höjs med 600 kronor. Och precis som i överenskommelsen med SKL nyligen innebär avtalet att visstidsanställningar eller vikariat som pågått i minst tre år under en femårsperiod övergår i fast anställning. Något som Kommunals ombudsman Tord Almlöf är nöjd med.
  – Det innebär ju at det blir något tryggare, säger han.
  Ersättningarna för obekväm arbetstid höjs med 2,6 procent.

Kommunal hade krävt 860 kronor i löneökningar samt en jämställdhetspott på 100 kronor. Andra krav som Kommunal ställde var bland annat fria arbetskläder och ett införande av meddelarfrihet. Inget av detta gick igenom.
  – De frågorna ligger kvar till nästa avtalsrörelse. Så där får vi ladda om så att säga, säger Tord Almlöf.
  Avtalet gäller från och med den 1 juni till och med den 30 juni nästa år. Enligt KFO:s förhandlare Anita Fink Knudsen gäller avtalet anställda på sammanlagt 471 olika kooperativa vårdföretag. Antalet medlemmar som berörs är cirka 2 000, uppger Kommunal.