Att arbetslösheten är stor bland icke svenskfödda är inget nytt. Så ser det ut. Likadant när det gäller ungdomar. Jag uppfattar inte statsminister Fredrik Reinfeldts uttalande i första hand som ett uttryck för utsortering eller vi- och domtänkande. Inte i det här fallet. Hur illa jag än tycker om Reinfeldt och hans politik så tror jag faktiskt inte att det var avsikten. Och skulle han mot förmodan hysa sådana åsikter så är han nog så pass slipad och politiskt korrekt att han inte medvetet skulle uttrycka detta. 
  Att det nu i media läggs fokus på och upprördheten riktas mot formuleringen ”etniska svenskar” tror jag inte gynnar oss som är alliansmotståndare, även om det är lätt att i förstone reagera med ryggmärgen mot uttrycket. Men risken finns att budskapet i hans uttalande som helhet skyms av den debatten.

Reinfeldt för ett omvänt resonemang. I ett genomskinligt försök att flytta fokus från problemen (arbetslösheten) så framhåller han det som är positivt, den grupp människor som har arbete. Och det han säger stämmer ju. Det är svenskfödda i vissa åldrar (mitt i livet som han själv uttrycker det) som har arbete. 
  Alliansen försöker på detta sätt vrida perspektiven för att göra om den verkliga verkligheten så att den ska passa deras egen beskrivning av verkligheten. Smått blir stort och stort blir smått. Som när man vänder på en kikare. Allt i syfte att försöka föra människor bakom ljuset, få oss att tro att det inte är massarbetslöshet trots att siffrorna talar ett annat språk.
  På samma sätt som de påstår att de ekonomiska klyftorna inte ökat så mycket om man bortser från de fattigaste och de rikaste! Ja, då kan man till slut göra vilka märkliga jämförelser som helst. Detta tycker jag är viktigare att diskutera än något annat.

Reinfeldt är pressad nu. Han blir alltmer ifrågasatt från alla håll och kanter. Media har blivit tuffare (äntligen!) och Reinfeldt hamnar nu allt oftare i försvarsposition. Det här uttalandet är ett tydligt exempel på just detta. Jag tror inte det håller längre att upprepa floskler, vrida och vända på siffror, beskriva verkligheten utifrån eget perspektiv och bara köra på med samma politik. Jag tror att svenska folket nu börjar genomskåda Reinfeldt och hans anhang. Det torde visa sig i valresultatet 2014.

Lena Nilsson,
arbetslös administratör (långtidsarbetslös i Fas 3)