Hon står och provar en limegrön bussarong, och tänker dessutom välja en jacka. Jackan har inbyggd fleecejacka så den kan användas flera årstider. Stämningen är glad när ett tjugotal omsorgsanställda provar ut kläder på demensboendet Lundagården i Mörlunda i Hultsfreds kommun.
  – Det här är jättebra. En historisk händelse typ …, säger Helene Andersson-Hultgren.
  – Det vi skulle behöva nästa gång är ju skor, säger kollegan Lotta Martinsson.

Arbetskläder Hultsfred.Helene Andersson-Hultgren och Lotta Martinsson tycker det är jättebra att de äntligen får några arbetskläder, även om pengarna inte räcker till allt de behöver.

Lina Martinsson dras till de starka färgerna och väljer till sist en turkos bussarong. De är dyra att köpa själv, säger hon. Även hon väljer en jacka eftersom hon jobbar i hemtjänsten.
  – Egentligen ville jag ha byxor också, men man får välja.
  En bra start, säger många, och hoppas att de nu får nya kläder varje år. Tidigare har de fått köpa alla kläder själva, och de slits mycket.
Arbetskläder har funnits i budgeten förr, men då har politikerna dragit tillbaka det.
  – Det var besparingar i år också, men nu har ju politikerna gått ut i tidningar och lovat arbetskläder i år, så de kunde väl inte stryka det igen, säger Kommunals sektionsordförande i Hultsfred, Britt Wireland Sorpola.
  Varför drev ni arbetskläder bara för kommunalare i vård och omsorg?
  – Det var de som kom till oss. Man får väl börja med en nämnd. Det verkar ha gett ringar på vattnet för nu har städarna fått byxor och t-shirt, och barnskötarna har fått jackor. Även sjuksköterskorna har fått skjuts av oss för nu får de också kläder.

Arbetskläder Hultsfred.Många från omsorgen kom och provade ut arbetskläder på Lundagården i Mörlunda. Lina Martinsson gillar de starka färgerna.

De som får kläder är alla i socialförvaltningen, till exempel undersköterskor och personliga assistenter, som jobbar ute i verksamheterna.
  Ni firar ju med bakelser här idag, är ni nöjda med 500 kronor?
  – Det är klart att vi velat ha mer, först pratade vi om 1 500. Men nu har de fått ett bra pris så man får en del för pengarna, och det är fina kläder, så givetvis firar vi detta. Också har socialnämndens ordförande lovat mig att det blir varje år nu, säger Britt.
  Vad Kommunal inte är nöjt med är att vikarier inte får kläder om de inte jobbat i ett halvår och ska fortsätta jobba. Det kunde ha funnits ett lager för timvikarier, tycker Britt.

Per-Inge Pettersson (C), ordförande i socialnämnden, säger att 500 kronor per person är ett riktmärke. Man kan få två uppsättningar om man väljer billigare varianter, säger han. Men en bussarong kostar 209 kronor och det är vad de flesta vill ha.
  – De som jobbar i hemtjänsten erbjuds en rejäl jacka som kostar uppemot 600 kronor, då kan man välja den istället.
  Men man behöver väl arbetskläder för inomhusbruk också?
  – Då kompletterar man med det nästa år, för vi matar ju på varje år nu. Det ska vi prioritera hela tiden i budgeten nu, det är vad jag känner personligen, jag kan inte tala för hela nämnden som tar beslut. Det är viktigt att man kan få flera uppsättningar.
  För 2013 finns samma summa inskriven i budgeten för arbetskläder.