Nyheter

Nya avtalet kan ge mer semester

2012-05-11
Det nya avtalet öppnar för fler semesterdagar för Kommunals medlemmar.
Om det lokala facket och arbetsgivaren vill får kommun- och landstingsanställda välja mellan extrapengarna vid semester eller fler semesterdagar.
Läs mer

Baudin föreslås
bli andreman i LO

2012-05-11
Två män kommer att leda LO. En enig valberedning föreslår Karl–Petter Thorwaldsson som ny ordförande och Tobias Baudin som 1:e vice ordförande. Det är ännu inte klart hur hela ledningen kommer att se ut.
— Jag är väldigt glad, säger Karl–Petter Thorwaldsson.
Läs mer

Svårt prov upprör djursjukvårdare

2012-05-11
En tenta avgör om de får behålla sina arbeten. Efter senaste provtillfället rasar djursjukvårdare över hela landet: frågorna var krångliga, svåra och inte helt relevanta för det jobb de gör på djursjukhusen. Även Kommunal och branschorganisationen Svensk djursjukvård protesterar.
Läs mer

Fler röster om examinationen

2012-05-11
”Tentan var inte relevant för verkligheten.” ”Det känns som att de vill att vi misslyckas.” Flera djursjukvårdare är starkt kritiska till provet som avgör om de får behålla sina arbeten.
Läs mer

Arbetsliv

Stress på jobbet gör kvinnor sjuka

2012-05-11
Städning och hälso- och sjukvård fick flest anmärkningar på Arbetsmiljöverkets stora inspektionsrunda i mars. Stress och hög arbetsbelastning är främsta skälen till problemen, uppgav både arbetsgivare och anställda.
— Syftet med den här insatsen är att ge kvinnor rätt till en hållbar arbetsmiljö, säger Ingrid Gidlund, samordningsansvarig för projektet, i ett pressmeddelande.
Läs mer

Debatt

Kommunal rear
ut vårt arbete

2012-05-11
I årets avtal gjordes inga framsteg för ökat fackligt inflytande över lönerna. Det fackliga löftet är hotat av våra egna, skriver Bilbo Göransson, barnskötare och förtroendevald kommunalare.
Läs mer

Tema: Trädgård

Bo Rappne odlar jord av avfall

2012-05-11
— Jag odlar inte växter, jag odlar jord, säger trädgårdsmästare Bo Rappne.
För honom är det i komposten allt trädgårdsarbete tar sin början.
Läs mer

Ät din trädgård

2012-05-11
Blommor och örter är inte bara vackra. Många smakar bra också. Mattias Larsson leker fram nya recept ur trädgårdens rabatter.
Läs mer

Odling ryms även på liten balkong

2012-05-11
Ekomat i all ära, men vad kan vara nyttigare än grönsaker du odlat själv. En liten täppa kan du ha även om du bara har en balkong att odla på.
Läs mer

KomiForm

Rapport 7: ”Inget mera socker”

2012-05-11
Fredrika Alm har gett sig den på att stå emot sötsuget på jobbet, skriver hon i veckans KomiForm-rapport. Bea Ahlperby svarar och peppar.
Läs mer

Filmrecension

The woman
in the fifth

2012-05-11
Franskt-polskt-engelskt drama i regi av Pawel Pawlikowski med bland andra Ethan Hawke och Kristin Scott Thomas.
Läs mer

Helgläsning på ka.se

1. Fjolligt, svårtillgängligt och överklassigt. Eller? Följ med när KA försöker tränga in i mysteriet opera (publiceras lördag förmiddag). 2. Bostadsknarkandet är det missbruk som berör mig minst, skriver Susanna Eklund i sitt kåseri (publiceras söndag förmiddag).