Egentligen är det ren magi att skräpet från den egna trädgården kan bli till världens bästa jordförbättringsmedel alldeles gratis. Det som krävs för att få till det är en liten arbetsinsats och en hel del tålamod.
  – Vi har för mycket bråttom! Att få riktigt bra jord tar två, tre år, säger Bo Rappne.

Kompost.Med nedbrytbara påsar av majsstärkelse är det lätt att samla matavfall till din kompost redan inne i köket.

Slit- och slängjorden som säljs billigt i säckar på stormarknaden ger han inte mycket för, eftersom den ofta innehåller mest näringsfattig torv. Själv använder han bara kompostjord till sina rabatter.
  – Ett tre centimeter tjockt täcke med kompostjord är den bästa jordförbättringen.
  När du anlägger en ny kompost gäller det att tänka till från börj­an. Var du bygger den är lika viktigt som hur du gör den. Komposter ska nämligen aldrig torka. De ska därför gärna stå på en plats som är lite skuggig och vara gjord på ett sätt att den blivande jorden håller fukten.
  – De där hundgallren som säljs för trädgårdskomposter är inte bra. Det blåser rätt igenom dem och komposten blir för torr. Den ska vara lika blöt som en urvriden disktrasa. Den billigaste och bästa komposten gör du av några pallkragar.

Kompost.Maskar, mikroorganismer och smådjur bearbetar matavfallet så det till sist bara är näringsrik jord i komposten.

För att få i gång en bra komposteringssystem räcker inte en kompost. Bo Rappne förordar tre. Tanken med det är att man samlar allt trädgårdsavfall från en säsong i en och samma kompost. Sen får det ligga där och brytas ned av mikroorganismer, maskar och småkryp i två år till innan man skördar den fina myllan. År tre tömmer man den och sprider jorden på sina land och rabatter.
  – Att det blir lite delar av grenar och annat kvar gör inget. Det ger jorden en bra struktur. Ingenting kan vara bättre för växterna än naturens eget kretslopp.

Gör så här 

• Stapla några pallkragar på varandra, gärna på en plats som är lite skuggig så att komposten inte torkar.
• Lägg ris i botten så att det kan komma in syre underifrån.
• Har du en kompost sedan förut lägg i lite jord från den. Den nya komposten sätter fart snabbare med mikroorganismerna i jorden från den gamla.
• Fyll på med kvistar, blad, gräsklipp och annat trädgårdsavfall från en säsong. 
• Gräv runt i den någon gång om året. 
• Efter tre år har du fin jord färdig att använda.