Nyheter

Kommunalråd nekar till jäv

2012-05-10
Kommunstyrelsens ordförande i Kumla, Lennart Eriksson (S), har haft sin mor boende på Kungsgården.
Det är där de tre undersköterskorna som anklagats för våld mot brukare arbetat.
Trots det har han företrätt kommunen i Arbetsdomstolen och deltagit i beslut om målen i kommunen.
— Absolut inte! Svarar han på frågan om han gjort sig skyldig till jäv.
Läs mer

Lönegapet ökar med nya avtal

2012-05-10
Kommunalare i hästsporten får löneökningar mellan 590 och 660 kronor. Kommunal hade krävt 860.
— Vi är ju inte alls nöjda med det, men märket är satt av industrin och Handels och det har varit orubbligt hos arbetsgivarna och Medlingsinstitutet, säger Kommunals ombudsman Tord Almlöf som förhandlat avtalen för anställda i hästsporten.
Läs mer

Oroliga för att våldet glöms bort

2012-05-10
I tre år har sex arbetsplatser jobbat hårt för att förebygga hot och våld på jobbet. Nu har jätteprojektet just avslutats och man hoppas sprida kunskapen vidare och rädda många från att bli skrämda och slagna. Men det finns en oro för att frågan ska glömmas bort.
Läs mer

På jobbet

”Hästarna blir som ens barn”

2012-05-10
Hon är ingen ridskoletjej. Men första gången hon gick in i ett travstall fick hon en varm känsla och blev kvar. Efter två skallfrakturer, en krossad näsa och en punkterad lunga är det ändå i stallet och i sulkyn bakom hästen som hästskötaren Ulrika Klang vill vara.
Läs mer

Skyddsombud besöker travstall

2012-05-10
Annethe Axelsson hängde i travstall och på travbanor som ung. Hon träffade sin sambo genom travet. 20 år senare återvänder hon till två travstall för att se hur det står till med hästskötarna och deras arbetsmiljö.
— Jag tror att man får välja bort ett vanligt familjeliv om man ska jobba som hästskötare.
Läs mer

”Hästskötarna
gör ett jättejobb”

2012-05-10
Stig H Johansson är en av de främsta travtränarna i landet. 67 år gammal drar han ner på sin verksamhet. Nio av 13 hästskötare är uppsagda på den gård han hyr i Enköping.
Läs mer

”Vi vill lyfta yrkesgruppen”

2012-05-10
Två frågor till Ulf Ekholm, ordförande för djur och natur-sektionen i Värmland, som startat ”månadens hästskötare” i samarbete med Färjestadstravet.
Läs mer

Liv & hälsa

Hypnos lugnar orolig tarm

2012-05-10
Hypnos kan hjälpa mot magsjukdomen IBS. Patienter med svåra besvär kan bli bättre, och förbättringen håller i sig länge. Men behandlingen är svår att få idag.
Läs mer

Kolumn Hillevi Wahl

Prata om adhd och missbruk

2012-05-10
Länge har jag hört stödgruppsledare berätta att de får in barn som har blivit feldiagnostiserade med adhd:
”De är egentligen bara symptombärare på att något är fel i familjen. De är oroliga och har inlärningssvårigheter. Vi från stödgrupperna tjatar om det här hela tiden, ni måste kontrollera familjen först och verkligen utesluta ett missbruk eller riskbruk, innan ni ställer diagnoser på barnen, annars kan insatserna bli felriktade.”
Läs mer