Hur säkert sitter de hästskötare du har kvar?
  – Det beror på hur länge jag orkar hålla på, men om man ser på branschen i stort så sitter de väl bland de säkraste hos mig, eftersom jag hela tiden har haft fullt med hästar. Ett antal tränare har halvtomt. Det är svårt att få ekonomin att rulla även med hästar i boxarna, utan är det omöjligt.

Ser det sämre ut i branschen än tidigare?
  – Ja, den har fallit en bit de senaste åren. Kostnaden har gått upp i höjden för att hålla häst i träning och det har inte kompenserats med höjda priser. Vi har redan nått smärtgränsen för vad hästägarna kan betala. De flesta hästar får inte in några pengar alls, det är en liten klick som får in rätt mycket. Och det är en fast kostnad på 15 000-
20 000 per häst i månaden.

Hur mycket av de pengar som hästarna kör in kommer till tränaren?
  – Normalt tio procent. Jag tar 15 procent och min kusk får fem procent (Stig kör inte själv längre).

 Stig H Johansson.Stig H Johansson.
Foto: Scanpix

Vad har hästskötaren för betydelse för hur mycket pengar en häst drar in?
  – De har stor betydelse, de gör ett jättejobb. Är inte de duktiga så spelar det ingen roll hur bra häst man har, men med en duktig hästskötare kan man få ut mycket även av en medelgod häst.

Vad tycker du om Kommunal?
  – Jag har inga speciella åsikter. Jag vet inte hur många av mina anställda som är anslutna, men vad jag förstår från när vi förhandlade uppsägningarna så var det inte så många. Men de drar väl ändå nytta av de förhandlingar som förs.

Ditt företag har gått back de senaste åren, varför?
  – Man kan fråga sig varför, jag som ändå är framgångsrik har de problemen. Jag tar bland de högsta träningsavgifterna i landet, får inte vi det att rulla runt så är det inte riktigt fräscht i branschen. Jag har sidointäkter i form av sponsorer och skriver krönikor och jobbar med tv som gör att det går.

Vad är det som kostar så mycket?
  – Lönerna går upp varje år, och följer man avtalet som vi gör här och har lämpligt många hästar per skötare, så har man problem. Foder- och transportkostnader går upp. Det är underhåll av gården, något ska rustas upp hela tiden.

Är hästskötarnas löner för höga?
  – Nej, det kan jag inte säga. De har gått upp rätt rejält de senaste tio åren, men det var för dåligt betalt tidigare så jag har absolut inga synpunkter på det, de gör rätt för det de tjänar.

Fotnot: Ingen är uppsagd på Alby gård, som reportaget på förra uppslaget handlade om.

Stig H Johansson

• Han har vunnit åtskilliga lopp och betraktas som en av de största travtränare och kuskar.
• Har 24 anställda hästskötare (efter uppsägningarna). 20 av dem är på Alby gård. Två hästskötare är män, resten är kvinnor.
• År 2011 körde hans hästar in 22 126 590 kr. 2010 omsatte företaget drygt 30 milj kr och gick med 1,2 milj i förlust.