Å andra sidan: Kommuner och landsting använder timanställningar, visstidsjobb och delade turer. Arbetsgivarna ”har inte råd” med särskilda jämställdhetssatsningar, som snabbare skulle lett till en framtidsinriktad yrkesroll med stolthet och professionalism. Det nyss slutna avtalet ger kommunalarna högre procent än industrin, men ordet jämställdhet saknas i protokollet. Beklagligt SKL! (Mer om avtalet här.)

Å ena sidan: Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan ”går med vinst” och skickar miljarder kronor, alltså tusentals miljoner, tillbaks till statskassan och finans­minister Borg (M).
  Å andra sidan: Miljardöverskotten beror på att pengarna inte använts till arbetslösa och sjuka! Arbetsförmedlingen har inte utnyttjat sina anslag, trots växande arbetslöshet och 18 miljarder har returnerats sen 2007, enligt DN. Försäkringskassans överskott uppstår på grund av hårdare regler för att få ersättning. Samtidigt ökar långtidsfrånvaron och andelen utförsäkrade som hotar med självmord har stigit med 3 000 procent, skriver Arbetet.

I SvD rapporteras hur riskkapitalägda vård- och omsorgsbolag trollar bort minst 2 miljarder i fiffig skatteplanering, och om kommunpolitiker, senast i Stockholm, som satsar 44,7 skattemiljoner i fluffiga projekt utan effekt för förorten i stället för att ta arbetsgivaransvar för vård, skola, omsorg och framtid för unga. Vanliga, hederliga sommarjobb i Tensta och Husby, fler läxtimmar och fritidsgårdar anses kanske för beige, men nytta hade det gjort!
  Nog är något galet i kungariket Sverige!

Denna vår har varit vigd åt avtalsförhandlingar. Arbetsgiv­arna har avkrävt ansvar från facken. Själva ägnar de sig åt hejsansvejsanupphandlingar, och ohämmat konsultsvärmeri. De abdikerar från sin uppgift i stället för att jobba uthålligt och pragmatiskt för att leverera det skattebetalarna vill ha. Tilltron till äldreomsorg, sjukvård och skola sjunker, enligt SOM-mätningarna, och inte utan orsak.
  Välfärden är ingen leksak som hör till mobilen, utan det handlar om sköra och utsatta människor och långsiktig arbetsvardag för hundratusentals yrkesstolta anställda. Med andra ord PPA: politik på allvar. Det är mjuka händer och inte appar som torkar gamla i rumpan. Det är klassrum, tid och lärare som höjer skolresultaten, inte räntesnurror.  Arbetsgivare: Sluta med vettlösa hittepågrejer och använd skattepengarna där de hör hemma!