Hösten 2010 blev tre undersköterskor på ett äldreboende i Kumla uppsagda. De anklagades för att ha varit våldsamma mot de boende, hållit fast dem och använt grovt språk. Alla tre nekade till anklagelserna och Kommunal hjälpte dem att stämma arbetsgivaren Kumla kommun.

Redan i höstas valde kommunen att dra tillbaka uppsägningen för en av undersköterskorna eftersom Arbetsdomstolen (AD) flaggade för att bevisningen var för svag. Hon köptes sedan ut av kommunen för 32 månadslöner.
  Nu under våren skulle AD fortsätta förhandlingarna om de två andra undersköterskorna. Det kommer inte att bli av eftersom Kumla kommun nu medgett att de sa upp kvinnorna på fel grunder. Precis som sin kollega kommer de att köpas ut av kommunen och få 32 månadslöner var. Det innebär att man sammanlagt kommer att lägga miljonbelopp på utköpen.

Kommunstyrelsens ordförande i Kumla, Lennart Eriksson, (S), tycker att det är det enda alternativ man har.
  – Hela processen har dragit ut på tiden. Kumla är en liten ort och det är många här som mår dåligt av det här, säger han.
  Enligt honom handlar inte målet i AD om kvinnorna varit våldsamma mot brukare eller inte utan om hur kommunen gjort sina uppsägningar.
  – Vi har gjort en intern utredning och vet vad som hänt, men det finns inte dokumenterat. För att komma till rätta med det kommer de chefanställda få utbildningsinsatser i dokumentation.

Agneta Bern är jurist på LO/TCO Rättskydd och har hjälpt Kommunal att driva fallet. Hon håller inte med om att man vet vad som hänt.
  – Den interna utredningen är full av brister. Jag gjorde en egen utredning och det visade sig att mycket inte stämmer, säger hon.
  Det som inte stämmer handlar om sakförhållanden som bland annat att de incidenter som de tre undersköterskorna anklagats för inte har hänt på tider när de arbetat.
  – Jag är helt övertygad om att kommunen inte skulle kunna bevisa att det fanns saklig grund för uppsägningen i AD, säger Agneta Bern.

Undersköterskorna själva är besvikna över att det inte blir någon rättegång. Även om de får ekonomisk ersättning så blir misstankarna att de varit våldsamma mot gamla människor aldrig prövade på riktigt.
  – Vi vet själva att vi är oskyldiga och såg fram mot att få det prövat. Jag vet att vi hade vunnit. Nu får vi leva med det här. Mina kollegor som är yngre än mig kommer aldrig att kunna få jobb igen, säger en av undersköterskorna till KA.