Shopping i Paris och solsemester på Kreta – jo, man tackar! Men ibland glömmer vi faktiskt att semestern kan vara lika underbar här. Vi lever i ett land rikt på natur, historia och möten. Ett utmärkt sätt att upptäcka Sverige är på cykel. Du kommer närmre natur, djur och människor på ett annat sätt än om du sitter inträngd i en svettig bil.

Sverige har flera bra cykelleder. De två längre heter Cykelspåret och Sverigeleden. Båda sträcker sig från söder till norr. Cykelspåret är 235 mil, och går längs med ostkusten från Ystad till Haparanda. Sverigeleden går längre in i landet och är 400 mil med sina sidospår. Men huvudleden är bara 262 mil och går mellan Helsingborg och Karesuando.
  Skulle du följa leden och cykla över hela Sverige, från söder till norr, får du en riktigt omväxlande upplevelse. Men de flesta cyklar bara en del av leden, och upplevelser har de med sig hem ändå. För att kunna orka och faktiskt njuta är det bättre att välja kortare sträckor.
  – När du bestämt dig för ett område kan du kontakta turistbyrån i den kommunen. De har ofta bra information om trevliga cykelturer, säger Eva Lind-Båth från organisationen Cykelfrämjandet.

Gotland är en av svenskarnas favoriter. Mycket tack vare den otroliga naturen som formats av väder och historia. För att ta del av ön är en cykelsemester ett bra val. Cykelleden på Gotland går längs med kusten från norr till söder.
  Cykeluthyrning finns på många platser, men då du vanligen kommer till Visby med båt eller flyg är det smidigt att hyra en cykel där. Vid hamnen, bakom Turistbyrån, finns en stor cykeluthyrning.

För den som inte har tid eller ork att cykla runt hela Gotland är ett tips att ta sig till den mindre ön Fårö. På Fårö finns en omväxlande natur med enorma sanddynor i norr och ett stenigt, kargt landskap i söder. Det finns många bra restauranger under högsäsong, och flera alternativ till boende.  Tack vare allemansrätten får du slå upp tält för en natt nästan överallt, annars finns det campingplatser vid havet. Men även stugor och vandrarhem finns att boka.
  En cykelsemester på Gotland kan vara till fördel att ta sen vår eller tidig höst, då den värsta turisthetsen lagt sig och folk börjat lämna. Det är en annan ö då, en annan stämning.

Tips för cykelsemestern 

• I Sverige är det inte så tätt med restauranger, så det är smart att ha med matsäck.
• Rätt ringtryck gör att cykeln rullar bättre.
• Bra cykelkartor hittar du på http://www.bikemap.net
• För mer tips om cykling gå in på www.cykelframjandet.se

I Evas cykelväska 

• Regnkläder! Har man ordentliga regnkläder så funkar semestern, annars blir den en katastrof.
• Verktygslåda med pump och extra slang om du får punktering.