Erja Laaksonen har arbetat som undersköterska på Karolinska sjukhuset i Huddinge i elva år. För ett år sedan höll hon på att bli utbränd. Hon kunde inte tänka klart eller utföra enkla uppgifter.
  Hon tog det på allvar och sökte hjälp. När sommaren kom bestämde hon sig för att genomföra en dröm – att gå vandringsleden El Camino de Santiago i Spanien. En resa hon har med sig resten av livet.
  Pilgrimer vandrar varje år den 800 km långa leden för att bli fria från sina synder. Men många vandrar också bara för själva upplevelsen, träningen eller naturen.
  – Jag har alltid tyckt om att vandra och vara ute i naturen. Tycker inte om typiska charterresor, att bara ligga på stranden.

Det var första gången Erja reste utomlands ensam.
  – Jag bestämde mig för att om jag ska göra denna resa måste jag göra den själv. När man vandrar ensam, hinner man få kontakt med sig själv och sin egen andning. Att gå i sin egen takt.
  Hon startade i Saint-Jean Pied de Por i Frankrike och gick sedan cirka 20-25 km varje dag. Första dagen var det mycket brant, hon gick ovan molnen.
  – Jag tänkte först att jag skulle vara borta i 30 dagar, men när jag väl var där ville jag inte stressa. Det var aldrig en fysisk utmaning, även om jag tappade två tånaglar på vägen. Jag visste hela tiden att jag skulle klara det, det viktiga är att lyssna på sin egen kropp.
  – Man vill hinna ta det lugnt också, träffa folk och sitta på barer. Det finns så otroligt mycket att upptäcka längs vägen, städerna och naturen. Och alla människor man träffar!
  Hon mötte en man som hade träffat folk från 48 länder.

Man kan bo billigt på härbärgen längs leden,  för omkring 5-10 euro per natt, och man behöver inte boka dem i förväg.
  – Det är en sån frihet att gå hur länge man vill, äta när man vill och slippa klockan. Vi är så styrda annars. De dagar då det var värmebölja gick jag bara mellan klockan sex och elva på förmiddagen, sen blev det för varmt.
  Många vandrare går inte hela leden, och man kan starta var man vill.
  – Vissa går bara de sista 100 km, men jag tycker att man ska gå minst en vecka för att få någon upplevelse.

El Camino slutar vid katedralen i Santiago de Compostela, där man kramar statyn av helgonet Jakob och hämtar ut ”compostelan”, beviset på att du gått leden.
  – Känslan när jag kom fram var stor, jag tänkte ”otroligt jag gjorde det! Jag gick hela vägen, hela Caminon!”
  – Den här vandringen var ett sätt att lära mig vad jag orkar med och det är något jag har tagit med mig till jobbet. Jag tror inte att jag riskerar att bli utbränd igen efter den här resan.

Erjas egna bilder

Erja Laaksonen, pilgrimsvandring.790 kilometer kvar.

Erja Laaksonen, pilgrimsvandring.Vandring ovan molnen.

erjasvandring3_370Erja med all utrustning.

ID. Erja Laaksonen 

Namn: Erja Laaksonen.
Ålder: 53 år.
Bor: Tumba.
Familj: Två vuxna döttrar.
Intressen: Andliga frågor, att läsa och träning.
Värsta med resan: Vissa dagar fick man kämpa för att orka gå.
Bästa med resan: Alla människor jag träffade, alla var så otroligt vänliga.

5 måsten i packningen 

• Sax
• Plåster
• Vaselin (smorde in fötterna med varje dag)
• Solhatt
• Guidebok över vandringsleden

Erjas tre bästa tips 

1. Köp dina vandringskängor ett år innan så hinner du gå in dem.
2. Öva att gå med packningen i åtta timmar här hemma en gång för att se hur mycket du orkar.
3. Ta hand om dina fötter, plåstra skavsåren på en gång. Vissa fick sådana problem med fötterna att de blev tvungna att avsluta vandringen.

Vandra på din semester

Att vandra på semestern är ett utmärkt sätt att upptäcka landet på, och ofta går det att komma undan ganska billigt.
Erja köpte en billig resa till Spanien och gjorde sedan av med 300-400 kronor om dagen på boende, mat mm.
Men det går också att vandra i Sverige, det finns vackra leder från norr till söder. STF, Svenska turistföreningen, arrangerar varje år ledarledda vandringar. Det går att boka vandringar hos dem eller att bara få inspiration till platser att sedan vandra vid själv. Läs själv på
www.svenskaturistforeningen.se.