Mattias Holmqvist, ambulanssjukvårdare.

Det är dagens andra larm, en man i Fittja har svårt att andas. Väl framme konstateras att mannen behöver penicillin, men inte är i behov av sjukhusvård.
  Mattias Holmqvist jobbar på AISAB – Ambulanssjukvården i Storstockholm AB. Personalen har ett rullande schema för treskiftsarbete eller vanliga jobbtider på vardagar och 12-timmarspass på helger. I dag jobbar Mattias kvällspasset.

Han tar fram en grön box från ambulansens baklucka, öppnar och visar de små flaskorna som står uppradade.
  – Här har vi alla läkemedel vi tar med oss. Jag fick ta hand om de här förut. Men efter Socialstyrelsens beslut 2005 får jag inte det längre, utan det är de legitimerade sjuksköterskorna som sköter det. 
  Kompetenshöjningen var bra, tycker Mattias, men tillägger att jobbet är ett erfarenhetsjobb.
   – Mycket går att läsa i böcker, men det är situationerna som ger erfarenhet.
  Mattias jobbar tillsammans med sjuksköterskan Jacob Söderbergh. Innan varje pass slår de sten, sax, påse för att avgöra vem som får börja köra. Den som inte kör har ansvar för att förbereda för patienten och skriva journal efteråt.
  På väg till uppdragen är det en avslappnad stämning i bilen.
  – Vi har ibland en grov jargong oss emellan, vi skämtar mycket för att hantera allt vi ser. Det är mycket skit man är med om, säger Mattias.
Men det är skillnad på det skämtsamma mellan Mattias och Jacob och det professionella i kontakt med patienten. Då är patienten i fokus och ska kunna känna sig trygg.

SOS Alarm är de som skickar ambulanserna på uppdrag.
  – Vi får inte byta personal under ett pågående uppdrag. Kallar SOS Alarm sista kvarten på passet måste vi fullfölja uppdraget. Det blir övertid nästan varje pass, säger Mattias.
  Det är inte alltid de hinner äta. Lunchrast har de inte och ibland får de ha måltidsuppehåll i beredskap och äta i bilen. Det beror på ett avtal AISAB har med Stockholms läns landsting och SOS Alarm, att bilen alltid ska vara beredd.
  Kvällens sista larm är från en kvinna som försökt ta livet av sig med tabletter. Tabletterna kollas upp på FASS och Mattias och Jacob diskuterar hur de ska göra. Mattias förklarar att säkerhetstänket är stort, speciellt när de vet att droger och alkohol är inblandat. Starka läkemedel kan ge hallucinationer och personen kan bli aggressiv.
  – Förut trodde jag att jag var odödlig, men sen jag har fått familj har jag ett mycket större säkerhetstänk.

ID. Mattias Holmqvist 

Ålder: 36.
Bor: Farsta, söder om Stockholm.
Lön: ca 23 500.
Bakgrund: Pluggade till undersköterska på gymnasiet, och visste redan då att han ville jobba med ambulanssjukvård. Gick en påbyggnadsutbildning och började på AISAB där han jobbat 13 år.
Bäst: Kollegorna, stämningen, friheten och ansvaret. Man tar stora beslut själv.
Sämst: Övertiden, svårt att hinna äta, stress. Man kan aldrig planera något efter jobbet. För mycket jobb, för få bilar.
Om facket: De gör inte så mycket som de borde, det finns en hel del här att göra. Det är övertid och vi hinner inte äta ordentligt.