Madeleine Skuvik, sektionsordförande i Emmaboda:
– Jag har inte satt mig in så allvarligt i avtalet än, men jag hade väl önskat mer pengar. Men det är väl rätt bra eftersom det är ettårigt och i procent har vi kommit över märket.
  – Att inte ha någon individnivå är väl ingen hit, sånt är man lite skrämd för. Där måste vi här ute på sektionerna se till att jobba stentufft och vara vaksamma. Jag har inte haft de problemen här när det varit sådana avtal tidigare, man har inte nollat då. Och hundra kronor är ju heller inte mycket att hurra för.

Madeleine Skuvik.Madeleine Skuvik.

– Det är skrämmande att Jan Björklund kommer och tror att vi sänker ungdomslönerna för det tror jag inte alls att det handlar om. Det är svårt att kommentera det när man inte fått till sig vad avtalet egentligen säger.
  – Angående arbetskläder, vad är det som gör att man inte kan få in det i ett avtal för de yrkesgrupperna där vi vet att det finns ett behov? Är det för att det finns de som inte vill ha arbetskläder, eller är det för att det kostar pengar för kommunerna? Även här i vår kommun har det skapats en grupp som ser över arbetskläder nu. Det känns som att det är ännu svårare att få igenom det centralt, många frågor går att lösa lokalt. Till exempel lägstalöner, som hos oss ligger tusenlappar över centrala avtalet.

Göran Gustavsson.Göran Gustavsson.

ran Gustavsson, skötare, Haninge:
  – Jag är bekymrad. Speciellt det att man slopar individgarantin. Det kan bli noll kronor i påslag om man betygsätts av arbetsgivaren som värdelös eller som en bråkmakare. Det är ett brott mot allt vad facklig solidaritet heter. Sen det här med ungdomslönerna, vi har ju redan ett omvårdnadsprogram på gymnasiet, där det ingår praktik och man får introduktion till arbetsplatserna. På det här sättet kommer ungdomarna få ännu svårare att flytta hemifrån och försörja sig och betala hyra. Jag tycker det är skrämmande att Annelie gått med på det här. Är det ett hjärnsläpp eller en kapitulation?

Susann Askeröd.Susann Askeröd.

Susann Askeröd, undersköterska i hemtjänsten, Billingsfors:
  – 650 kronor är alltid nåt. Det är ju alltid så att man får vika sig i förhandlingar. Det är inte så mycket med tanke på vilket jobb man gör. Men det är bra att man får en liten höjning i alla fall. Att man slopar individgarantin gör att det kan bli hur som helst. Det skulle vara en summa till allihopa, det tycker jag nog. Det är ett stort steg på vägen att man ska diskutera arbetskläder. Bra att man tar upp det till diskussion och jag hoppas att man ser det som skyddskläder.

Maria Gabrielsson.Maria Gabrielsson.

Maria Gabrielsson,
fritidsledare,
Stockholm:
  – Det var inte så mycket men, det var i alla fall nåt. Det är väl svårt att få ut så mycket mer när det är så mycket människor. Ingen individgaranti? Ja vad ska man säga. Man måste väl kämpa för sig själv, det är så det är.

 

 

Ingvar Jordås.Ingvar Jordås.

Ingvar Jordås, barnskötare, Huddinge:
  – Jag är kraftigt besviken. Jag hade inte väntat mig att man skulle gå under 710 kronor som Handels fick. Sen det här med att släppa individgarantin, hur kan vi gå med på det? Att sitta i lokala förhandlingar med fredsplikt och inte ha nån individgaranti, det är inte bra. Det slår mot exempelvis sjukskrivna medlemmar och mot medlemmar som inte står så starka på sina arbetsplatser. Så jag är klart besviken över det. Sen har vi ungdomslönerna. Om man räknar lite snabbt på det skulle det innebära att de får 12 540 kronor, hur ska man kunna klara sig på det? Och om Folkpartiet och Björklund går ut och applåderar, då undrar man hur det är. Det var det här vi var kritiska mot i Handels avtal. Det som är bra med avtalet är att det är ettårigt.

Helena Haataja.Helena Haataja.

Helena Haataja, undersköterska, Barkarby:
  – Det låter bra att ungdomarna ska få fast jobb efter ett år men undrar om det fungerar i praktiken. Vem ska se till att de verkligen får det? Och vem ska utbilda dem på jobbet? Vi har en jättebra undersköterskeelev nu men ibland är det någon som inte fungerar då blir det en belastning. 650 kronors löneökning är bra om man verkligen får det och jobbar heltid. På min halvtid blir det inte mycket.

Kommunal krävde arbetskläder i avtalet, fick inte igenom det, men en arbetsgrupp med både facket och arbetsgivare ska inventera behoven. Vad tänker du om detta?

Bobo Karlsson.Bobo Karlsson.

Bobo Karlsson, barnskötare, Emmaboda:
  – Jag tycker det var jättesynd att vi inte fick med arbetskläder. En arbetsgrupp för det, behövs det, när vi vill ha arbetskläder allihop? Det borde inte finnas något att inventera, det ni skrev i KA, det är ju så det ser ut, vi vill ha arbetskläder. Genom att tillsätta en grupp så skjuter man beslut på framtiden.

Nya avtalet

• Löneökningarna är på 650 kronor, eller tre procent.
• Lägstalönerna höjs med 650 kronor. Detta sker först i höst, från och med den 1 september.
• Ingen individgaranti.
• Visstidsanställningar begränsas till tre år.
• Övriga ersättningar, som ob, jour och dylikt höjs med 2,6 procent och det sker först den 1 september.
• Principöverenskommelse om introduktionsanställningar. Blir klart exakt hur i höst. Riktar sig dels mot ungdomar som gått omvårdnadsprogrammet. De ska efter introduktionsanställningen på ett år garanteras fast jobb. Men introduktionsanställning ska också vända sig till dem långt från arbetsmarknaden, de garanteras inte jobb efter ett år.
• Avtalet är ettårigt, gäller från den 1 april i år t o m 31 mars 2013.
• En arbetsgrupp ska inventera behovet av arbetskläder.
• En redan existerande arbetsgrupp ska se över problemen med delade turer.