I uppropet påpekar de att fackföreningsledaren Ezzat Dolatabadi med stor sannolikhet kommer att frihetsberövas om han tvingas återvända till Iran, och att förutsättningarna verka i en fackförening i Iran är starkt begränsade.

 Ezzat Dolatabadi.Ezzat Dolatabadi.
Foto: Agnes Stuber

Nyligen dömdes den iranske bussföraren Reza Shababi till 6 års fängelse i Iran. Han är förbundskassör i bussfacket Vahed Syndicate och dömdes för ”propaganda mot systemet” och ”konspiration med avsikt att agera mot den nationella säkerheten”. Han har redan suttit fängslad två år utan dom.
  Samtidigt frigavs vice ordföranden i samma fack, Ebrahim Madadi, efter att ha avtjänat ett treårigt fängelsestraff.

Kommunal har stött de fängslade fackföreningsledarna genom att skicka protestbrev till Irans president Mahmoud Ahmadinejad.