– Jag skulle vara förvånad om det inte kommer satsningar på vårt område, inte minst 2014, det är ju ett speciellt år, och våra frågor brukar stå i fokus, säger Anders Knape (M), ordförande i SKL.

De ekonomiska problemen i kommuner och landsting kommer först om ett par år, och det är då det behövs mer pengar, enligt SKL:s nya ekonomirapport. Framförallt finns då behoven inom landstingssektorn, bland annat på grund av att den stora gruppen 40-talister snart kommer att behöva mer vård för uppkomna krämpor. Däremot väntas de vara i behov av äldreomsorg först senare, vilket gör att kommunerna inte drabbas lika hårt nu.

Sett till hela sektorn, kommuner och landsting, ser det ljust ut 2012. Anders Knape talar till och med om rekordresultat. Men det beror enligt SKL till största delen på tillskott som kommer en gång, till exempel har för mycket pengar betalats in till avtalsförsäkringar inom Afa och som i år kommer betalas tillbaka. Därför kan varken undersköterskor eller lärare räkna med högre löner nu i avtalsrörelsen till följd av årets goda resultat, menar SKL.
  – Man kan inte ta det som intäkt för att det finns ett utrymme inom sektorn att göra stora piruetter utifrån det märke som är satt i avtalsrörelsen, säger Anders Knape.