Ann-Sofie Gustavsson och Catarina Rydén.

Det blir tyst och alla ser förvånade ut. Någon utbrister:
  – Ann-Sofie, du  är så aktiv och organiserar!
  Men Ann-Sofie har skrivit för att tacka sin chef Catarina Rydén, som låtit alla vara med och bestämma på demensboendet. Catarina har inte snålat och personalen har fått inreda och pynta, så att alla känner sig bekväma.
  – Det känns väldigt hedrande, säger Catarina om tårtan. Det är en härlig personalgrupp att jobba med, positiva och väldigt måna om patienterna.
  
Hiernegården ligger i bruksorten Koppom i Värmland och har tre avdelningar. Demensavdelning, särskilt boende och demenskorttid, där de dementa är två veckor i taget. Här jobbar nitton personer på dagen och åtta på natten.
  I Koppom har apoteket och läkarmottagningen lagts ner de senaste åren. Hiernegårdens demensavdelning lades också ner 2010, men hösten 2011 fick de öppna igen.
  – Det var ett lyft när vi fick öppna, huset fick liv igen, säger Catarina. Vi har haft stora besparningar mellan 2008 och 2010, så det har varit en smärtsam process.
  – Det är rätt hög medelålder här i orten, så det finns behov, fyller Ann-Sofie i. Och vår invigning den 17:e november var mycket lyckad, alla bidrog med något. Vår sköterska Eva Christiansson bakade sju sorters kakor, och vaktmästarna hjälpte till med allt möjligt.
  Och det finns många planer. Ann-Sofie har fått ett hönshus tillverkat, och ska ta med tre dvärghönor och en tupp.

Många äldre har växt upp på landsbygden och hönorna kommer att ge ett härligt kacklande. Det ska också byggas en sinnenas trädgård i vår.
  – Det är ju bra här, och det är tack vare oss, säger Ann-Sofie och de andra skrattar och nickar instämmande. 

ID. Ann-Sofie Gustavsson

Ålder: 44 år.
Yrke: Undersköterska.
Bor: Rudsgården.
Bäst: Det ger så mycket att jobba med människor, det är en sådan positiv anda och sammanhållning här.
Sämst: Det kan vara tungt emellanåt, och stressigt.
Lön: 18 400 kronor för 85 procent.

Fixa tårtan

Så ordnar du ett tårtkalas: Skriv till oss om vem du vill ge en tårta och varför. Glöm inte eget namn och adress. Märk kuvertet ”Tårtkalas”.
Skicka till: Kommunal­arbetaren, Box 190 34, 104 32 Stockholm. Eller mejla till: kommunalarbetaren@ka.se