Det var för två veckor sedan som Socialdemokraterna presenterade en rapport (se länk) med svidande kritik mot ambulanssjukvården i huvudstaden. Kritiken riktade bland annat in sig på den tuffa arbetsmiljön och på att antalet ambulanser är alldeles för få.

Nu kräver Socialdemokraterna att den borgerliga majoriteten kommer med förslag på åtgärder.
  – Jag kräver en redovisning över hur situationen ser ut inom ambulanssjukvården i Stockholms län och att hälso- och sjukvårdsförvaltningen återkommer med förslag på åtgärder för att garantera arbetsmiljö och patientsäkerhet, säger Socialdemokraternas oppositionslandstingsråd Dag Larsson i ett uttalande.
  – Vi är jätteglada att de lyfter frågan, säger Jörgen Blomqvist, ambulanssjukvårdare och fackligt arbetsplatsombud för Kommunal på Falck Ambulans. Vi har ett par som är sjukskrivna och ett flertal som har sagt upp sig på grund av arbetsmiljön. Vi jobbar upp till 48 timmar i veckan, har inga luncher, inga middagar. Så här illa har det inte varit på väldigt länge.

 Jörgen Blomqvist.Jörgen Blomqvist.
Foto: Theresa Andersson

De anställda kan inte tacka nej till uppdrag som kommer i slutet av deras pass, något som kan leda till extremt långa arbetspass, berättar Jörgen Blomqvist:
  – Du har ingen aning om när du slutar. Vi hade kolleger i Nynäshamn som skulle sluta nio på morgonen, de fick gå hem 15.30. De började nio på morgonen dagen innan.
  Ambulansverksamheten i Stockholms län upphandlas och enligt Jörgen Blomqvist är grundorsaken till problemen tydlig:
  – Det är för snåla anbud, det är solklart.