Eva Alm:

”Jag är så sugen på nya aktiviteter”

Halloj Bea! Skönt här hemma nu när det blir ljusare och varmare.
  Då har vi passerat fjärde veckan också, tiden går alldeles för fort. Min bil har gått sönder, så nu har jag börjat cykla till bussen. Jag ska få bilen lagad i veckan. Kan säga att jag känner att min rumpa har två sittben, som inte är så vana vid cykel. Men det är rätt skönt att cykla. Ska skaffa en mjukare sits, så blir det bekvämare. Jag får nog ta det som min nya aktivitet … Ska även ner till Friskhuset nu i veckan och fixa ett kort, tänkte jag. Har fått de uppgifter nu, som jag behöver,  för att kunna komma i gång där. Det ska bli kanon. De har en hel del olika pass att erbjuda. Jag vill gärna pröva på lite olika aktiviteter och se vad som är kul.

 Eva Alm.Eva Alm.

Veckan som varit rullade annars på som vanligt. I och med att bilen gick sönder och jag har jobbat, så har det inte blivit nån storhandling. Men det kommer det att bli så fort jag kan köra bilen igen.
Det var så kul när vi var och storhandlade senast. Jag har plockat mat från frysen och kompletterat med det som fattats när jag åkt hem.
  Jag skulle reflektera över hur jag förhåller mig till nyheter och nya saker. Det kan vara lite olika, beroende på om det är till det bättre eller sämre. Men visst är det kul att pröva på nytt, så klart.
Hur ofta gör jag medvetna val? Jag har ju nyss bytt jobb och så är jag med i Kom i Form.  Det händer alltså lite då och då!
  Låter jag mitt omedvetna ta mina beslut ibland? Ja, om det händer nåt jag inte direkt räknat med.
  Det ska bli superkul att ses på onsdag. Du är varmt välkommen hit till oss!
  Ha det så gott!

Eva

Bea AhlperbyBeas kommentar:

”Häftigt att du gjort såna förändringar!”

Hej Eva! Tänk, vad fyra veckor springer iväg och vilka förändringar du redan gjort på dessa veckor!
  Att du nu cyklat till och från bussen är ytterligare ett bevis för att du fått en grundkondition. Att du också gör det med gott mod, som jag förstår, det är otroligt häftigt. Att ”äga” sina tillstånd och välja hur man vill må är a och o för ett lyckat förändringsarbete och att du har det så bra du vill ha det under hela resan. Målet är en sak, men resan dit kan också ske i goda tillstånd, även när det inte går som vi tänkt oss.
  Spännande med Friskhuset. Då får du tillgång till alla möjliga träningsformer, där du kan utforska vad som passar bäst för dig.
  Nu är det dags att starta upp vecka fem, då jag också kommer på besök. Att reflektera över hur magen mår är nu ett sätt att se resultatet av det vi stoppar i oss.
  Ska bli spännande att träffas igen. Jag ser fram mot vårt möte!
  ”Kärlek blir bara större, ju mer vi slösar med den.”
  Må gott och varm kram!

Bea

 

 Fredrika Alm.Fredrik Alm.

Fredrika Alm:

”Vad kan jag ersätta min goda kladdkaka med?”

Hej, Bea! Jag har varit dålig hela veckan, därav den sena rapporten. Nu har jag även fått feber. Förra veckan var jag på pass två gånger och det är så himla kul. Jag funkar nog bäst när jag koncentrerar mig. I söndags skulle jag vara med på ett step up-pass, men fick gå därifrån efter en kvart. Då var jag svimfärdig och helt slut i kroppen.
  Tyvärr är jag inte helt korrekt med maten. Men jag följer dina råd så mycket jag kan.
  Jag har lite frågor:
• Vilken banan är bäst? Den nästan gröna som är omogen eller den som är lite gulare?
• Vad kan man använda i stället för mjöl, som är okej? Och finns det något i stället för socker? Jag har en kladdkaka som jag älskar, men kan ju inte göra den nu när jag inte är riktigt säker på vad jag kan ha i. Jag har suttit och letat lite, men tänkte att jag lika gärna kan fråga dig.
• Och såna här Nutrilettdrinkar … är de dåliga rakt igenom?

Fredrika

Bea AhlperbyBeas kommentar:

”Prova med Powerballs!”

Hej Fredrika! Vad tråkigt för dig att du blev dålig.  När man har virus gör kroppen allt den kan för att bli frisk. Den ökar på antalet vita blodkroppar och då kan vi också få feber. När du har feber, halsont eller gult snor är det träningsförbud. Det är jag väldigt noga med och det viktiga är att du nu blir frisk.
  Även när du känner dig dålig, prova att äta så regelbundet som möjligt fast aptiten inte är lika god. Se till att dricka mycket och vila massor. Gör gärna extra långsamma rörelser.
  Vad gäller bananer ska de för det första smaka gott. Ju råare den är, desto beskare smak och då är det inte så gott. Däremot är GI-värdet på den råare bananen något lägre än på en mogen banan.  GI-värdet är en mätare på  hur snabbt ett livsmedel bryts ner till blodsocker i blodet. 
  Här kommer recept på Powerballs, som är ett gott alternativ till kladdkaka:

Valnötter 3 ½ deciliter
Russin 2 deciliter
Salt efter smak
Kakaopulver ½ deciliter
Vatten 1 matsked
Kokosflingor

1. Kör valnötterna i en matberedare (mixer) tills de är grovhackade.
2. Häll i russin och mixa lite till.
3. Blanda för hand i vatten, kakao och salt
4. Forma till bollar och rulla i kokos

Du ska få fler recept mot slutet av perioden. Nu handlar det om att lära känna kroppen och hur den reagerar på olika typer av mat, träning och återhämtning
  ”Kom ihåg gårdagen, dröm om morgondagen , men lev idag.”

Många kramar
Bea

 Fanny Alm.Fanny Alm.

Fanny Alm:

”Jag har fuskat med mjölken …”

Hej Bea! Jag tycker maten funkar bra nu, även i skolan. Jag trodde inte att det skulle gå så bra! Men det där med att jag inte skulle dricka så mycket mjölk  … Jag har minskat på den men dricker den fortfarande och dricker vatten någon gång ibland också, när jag tycker det blivit för mycket mjölk. Jag har provat soyamjölk och havremjölk, men det blir jag nästan spyfärdig av. Så det har jag lagt på hyllan.
  Och så det här med godis. Jag provade att äta tre chokladbitar  efter att inte ha ätit godis på flera veckor och jag fick så otroligt ont i magen! Jag vet inte om det var godiset, men det har blivit så när jag ätit någon sötsak.
  Träningen funkar också bra. Jag rör på mig mer eller mindre varje dag, vilket känns otroligt skönt. Jag känner mig inte lika trött längre som jag gjorde förr. Det här kommer att bli bra, tror jag.
  Ha en fin dag!

Kram, Fanny

Bea AhlperbyBeas kommentar:

”Du själv avgör balansen”

Hej Fanny! Blir glad när jag läser att du tycker att det mesta fungerar bra med maten och att även måltiderna i skolan är OK. Du behöver inte värdera om det är bra eller dåligt för dig att dricka mjölk. Du avgör själv balansen där och om din mage mår bra.
Att du får en reaktion i magen när du inte ätit godis på flera veckor är väldigt normalt. Då kan du tänka dig hur magen mår konstant, om du skulle stoppa i dig godis hela tiden. Till slut känner du inte symptomen, utan tarmarna far illa i smyg och försöker reparera sig så gott det går. Om det inte lyckas kan det leda till alla möjliga sorters åkommor som har med vår matsmältning att göra.
  Så kul, att du är igång med träningen nu, att du hittar det du tycker om och att du har roligt! Jag blir också glad över att läsa att du känner dig piggare. Hurra för det!
  Vecka 5 handlar ännu mer om att uppmärksamma magen och hur den mår. Hur ser det ut med fibrer i maten och är det cirkulation på matsmältningen?
  ”Kärlek är det enda som blir större när vi slösar med den”
  Lycka till, Fanny, du är värd alla goda tillstånd du kan ha!

Kram från Bea