– Vi är erbjudna en lönenivå som är betydligt lägre än vad andra på arbetsmarknaden har fått. Det är oacceptabelt. Dessutom kräver vi månadslön istället för timlön och en månads uppsägningstid för att personliga assistenter ska slippa gå på dagen som det är nu, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund.
  Konflikten träder i kraft nu på morgonen kl 02.00 den 20 april. På varslade företag (se faktaruta) finns ca 15 300 anställda. Kommunal har också varslat om sympatiåtgärder för personliga assistenter och sympatiåtgärderna omfattar Flygbussarna i Stockholm, Göteborg och Malmö. På varslade företag finns ca 230 anställda. Sympatiåtgärderna träder i kraft den 23 april.

Intensiva förhandlingar har pågått de senaste dygnen, men det bud Kommunal fick presenterat för sig på torsdagskvällen var sämre än väntat.
– Vi kräver inte mer än andra, bara lika mycket. Men det får vi inte. Personliga assistenter är redan en grupp med dåliga arbetsvillkor och låga löner, säger Lenita Granlund i ett pressmeddelande.
  Personliga assistenter tjänar i genomsnitt 19 500 kr i månaden. 70 procent är kvinnor. De har nästan alltid visstidsanställningar, oftast timlön och kan få gå på dagen utan någon som helst uppsägningstid.

Motparten Vårdföretagarna sade ja till medlarnas bud. Enligt organisationen kommer nyanställningsblockaden att skapa stora problem eftersom möjligheten att sätta in vikarier begränsas.
  – Det kommer oundvikligen att drabba några av dem som har det svårast i samhället och är i behov av assistans för att kunna leva sina liv. Det är oansvarigt av Kommunal att gå ut i den här konflikten, de tar inte hänsyn till vilka medicinska behov som finns eller om det är barn med behov av assistans som drabbas, säger Vårdföretagarnas förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund i ett pressmeddelande.
  Enligt Inga-Kari Fryklund är Kommunals lönekrav orimliga eftersom personlig assistans är en ”hårt pressad bransch”.

Berörda företag

• Humana Assistans AB
• Frösunda LSS AB
• Frösunda i Södra Sverige AB
• Olivia Personlig Assistans AB
• Assistansbolaget i Sverige AB
• Nordström Assistans
• Inre Kraft i Norr AB