Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åström har gjort flera markeringar mot andra fackförbund som organiserar kommunanställda. Nyligen bloggade han om att Sverige inte har råd med stora satsningar på låglönegrupper, och i en tidningsintervju i dag, onsdag, är han inne på samma linje.
  – Arbetsgivarna måste välja vilken grupp de vill satsa på. Kan inte alla kommunanställdas löner höjas påtagligt bör de välja lärarna framför andra, säger han till Dagens Nyheter.

Mathias Åströms inställning har väckt irritation. Akademikerförbundet SSR kallar utspelet för omdömeslöst och anser att facken som förhandlar med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, bör samarbeta i stället för att positionera sig mot varandra.
  – Vi kan inte på något sätt se att lärarna är viktigare än andra fackförbunds medlemmar för att samhället ska fungera. Socialsekreterare, kuratorer, undersköterskor, sjuksköterskor är också mycket kompententa och har ansvarsfyllda arbetsuppgifter. De ska naturligtvis lönesättas efter det, säger Akademikerförbundet SSR:s förbundsdirektör Lars Holmblad i ett pressmeddelande.