Förra veckan varslade Kommunal om strejk på tio golfbanor och hos två arbetsgivare inom trädgårdsanläggning (se tidigare artiklar). Kommunalarna som KA då talade med kände sig dåligt informerade om strejken och ställde sig tveksamma till den.

Ulf Ekholm beskriver en liknande bild hos berörda golfbanearbetare på Karlstad golfklubb i Värmland.
  – Medlemmarna är inte så insatta i avtalsrörelsen. Det är vi som är lite nördiga som förstår. När varslet låg gick det ut ett brev till medlemmarna, men de förstod inte vad det innebar.
  – Det är högsäsong på golfbanorna nu och medlemmarna är fokuserade på jobb. Man är oerhört lojal mot arbetsgivaren. Det finns många frågor: om de inte sköter gräset nu, kan de då bli uppsagda på grund av arbetsbrist sen efter strejken?

Ulf har träffat medlemmarna flera gånger och informerat. Han säger att det är viktigt att ha kontakt med medlemmarna i hela processen.
  – Nu är de med, och nu är de kampvilliga. Men, de är bekymrade, de har ont i magen och de hoppas att det inte blir någon strejk.
  Ulf tycker det är mycket viktigt att respektera medlemmarnas lojalitet mot sin arbetsgivare.  Ingen ska vara tvungen att stå strejkvakt på sin arbetsplats, säger han.
  – Vi gör dem illa i så fall, och det i sin tur slår mot vår organisation. Vi har inte jättestort förtroendekapital på djur och naturs område. Vi måste vara finkänsliga, det är mycket svårare att agera på små arbetsplatser än på stora.

När nu Handels skrev på avtal igår och det inte blev någon strejk, säger Ulf att det kanske skulle kunna öppna för dem också. Men han har helt förberedd på att det blir strejk, eftersom SLA (Skogs- och lantarbetsgivareförbundet) inte gått med på löneökningarna på 860 kronor i månaden eller kraven om jämnare arbetstid över året. I tisdags, 10 april, träffades parterna med en medlare utan att komma överens. SLA gick då med på löneökningar på 2,6 procent, men Kommunal står fast vid sitt krav.
  – På söndag natt klockan 00.00 är vi beredda om vi inte hör något annat. Vi har ordnat strejkvakter, säger Ulf Ekholm.

Själv har han tagit tjänstledigt för att stå strejkvakt eftersom sektionen inte har någon facklig tid.
  Förutom lönen har Kommunal krav som gäller att få en jämnare arbetstid över året eftersom man kan jobba väldigt många timmar under högsäsong. Ulf Ekholm tycker att den frågan är jätteviktig, men han tror att medlemmar ofta har bilden att det är orealistiskt att jobba mindre på sommaren.
  – Jag kommer själv från lantbruket, och väder och vind styr oss mer än reglerad arbetstid. Dialogen måste igång, jag har svårt att se att arbetsgivarna egentligen har så mycket emot det.