Handels tog strid för LO-samordningens krav på 860 kronors löneförhöjning plus en jämställdhetspott på 100 kronor. Facket nådde inte ända fram, men avtalet som tecknades i går ger löneökningar på 710 kronor för butiksanställda och 665 kronor för lageranställda.

 Lenita Granlund.Lenita Granlund.

Det är en framgång i kampen för jämställda löner, anser Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund.
  – Nu blir principen att uttrycka löneökningarna i kronor och ören. Lönenivån 710 kronor blir vägledande för våra egna fortsatta förhandlingar, säger hon i en kommentar.

Kommunals sympativarsel om strejk på flygbussarna från den 23 april dras tillbaka i den del som gäller Handels. Trots det kan det bli strejk, varslet kvarstår i delen som gäller Kommunals eget varsel om en nyanställningsblockad för personliga assistenter i privata vårdbolag.