Nattisar har bildat nätverk i Simrishamn.

För fem år sedan var Anna-Lena Jönsson och Åsa Blixt en av Simrishamns tre nattpatruller. Varje natt hjälpte de ett trettiotal personer som hade hemtjänst på dagtid och hade ansvar för 270 personer till som kunde larma dem om något hände.
  Anna-Lena och Åsa gillade sitt jobb, men kände att varken chefer eller dagkollegor har förstått hur mycket de tar ansvar för varje natt. Under sina många mil på vägarna fick de idén att starta ett nätverk.
  – Vi är glömda helt enkelt. Man blir starkare om man är fler, säger Anna-Lena.
  – Och vi är tuffa i klunga, säger Åsa.
  En av de första som nappade på nätverkstanken var Benny Hedlund. Han jobbar natt på ett äldreboende, som vid den tidpunkten skulle dra ned på nattbemanningen.
  – Nätverket blev ett sätt att bevaka våra intressen, säger han.

Det har gått fem år sedan de träffades första gången. Sedan dess har de träffats två, tre gånger om året. Alla som jobbar natt inom omsorgen bjuds in oavsett om det är kommunen eller privata aktörer som driver dem.
  – Fast ett tag kom det ingen från det privata boendet i Kivik. Det visade sig att inbjudan slängdes av arbetsledaren där. Så de som jobbar natt där ringer vi till nu, säger Benny.
  Just att det kommer nattarbetare från många olika arbetsplatser är viktigt. Man utbyter erfarenheter och får koll på vad som händer på de olika arbetsplatserna. Man diskuterar problem och letar lösningar på dem tillsammans. Hittills har det resulterat i bland annat bättre arbetskläder, förslag till hur man kan organisera hemtjänst och omsorg under snökaos och så en motion till Kommunal om att man borde höja ob-ersättningen för nattarbetare under helger och storhelger.
  – Då får de som jobbar dag lika mycket ersättning som vi får. Vart tar nattob:et vägen då? Vi jobbar lika mycket natt på nyårsafton som vilken vardag som helst. Alla som jobbar natt borde skicka in motioner om det, säger Åsa.

Till kvällens möte har sexton personer dykt upp. Kommunens besparingar, privatiseringar och beredskapen vid snö är frågor som diskuteras. Både 2010 och 2011 blev Simrishamn lamslaget av svåra snöoväder och oron är stor att det ska hända igen utan att det finns någon genomtänkt plan för att få personal till boenden och hemtjänst ut till byarna på landet. Två inbjudna oppositionspolitiker från Socialdemokraterna finns på plats för att lyssna och svara på frågor. 
  Diskussionen är stundtals högljudd. Många lyckas göra sina röster hörda trots att det inte finns någon mötesordning, men ibland ställer sig Benny Hedlund upp för att mana till lugn. Många av deltagarna är med i Kommunal, några är till och med arbetsplatsombud, men tanken är inte att nätverket ska vara något fackligt eller politiskt. Nätverket har fått uppskattning från många håll.
  – Både politiker och tjänstemän är tacksamma att vi engagerar oss, i slutändan leder det ju till att vi gör ett bättre jobb, säger Benny.

Tips för att få nätverk att fungera

• Känn att det är viktigt.
• Se till att några håller samman gruppen.
• Bjud in gäster: politiker, tjänstemän och andra som påverkar
arbetet eller bara någon som kan vara intressant.
• Ha roligt! I Simrishamn tycker man att det är viktigt att bara umgås och prata också.

4 tycker. Vad har nätverket betytt?

Anna Westerdahl, undersköterska, Simrishamn:
  – Mycket. Gemenskapen med andra nattarbetare är viktig. Vi diskuterar mycket om jobbet, men annat också. Det är roligt att träffas.

Cesar Amaranti, personlig assistent, Simrishamn:
  – Det här behövs för att politiker och tjänstemän ska få klart för sig hur vi jobbar. De vet inte tillräckligt. Personliga assistenter behöver synas mer.

Lisa Andersson, undersköterska, S:t Olof:
  – Det är första gången jag är här, men jag kommer att gå på fler möten. Det är ett bra sätt att dela saker man är med om med andra.

Annika Pettersson, ombudsman Kommunal, Mamö:
  – Deltagarna här har ett engagemang och det krävs för att förändra saker. Jag tror kanske att nattpersonal har större behov av ett sådant här nätverk än andra.