Vårdföretagarna har erbjudit Kommunal en längre avtalsperiod än ett år för att kunna gå med på högre avtal än 2,6 procent.
  – Men räknat på årsbasis skulle kostnaden i alla fall ge 2,6 procent, vilket är märket. Vi har också föreslagit frivillig medling men Kommunal sa nej. Nu blir det medling i alla fall efter Kommunals varsel, säger Lars Nilsson.

Räknat i kronor kräver inte Kommunal mer än andra. Men enligt arbetsgivarna är det procenträkning, inte krontal, som gäller. Och enligt den matematiken kostar Kommunals krav mer.
  – Så är det och vi håller oss till procenten, säger Lars Nilsson och stöder Svenskt Näringslivs linje att förhindra eventuella kompensationskrav från de industrianställda om dessa får mindre än kommunalarna i procent räknat.
  Kommunals varsel innebär en nyanställningsblockad från den 20 april mot sju assistansföretag. Förbundet kräver högre lön och tryggare anställningsvillkor för de personliga assistenterna.

Lars Nilsson säger att det är svårt att veta vilka konsekvenserna kan bli om Kommunals varsel träder i kraft.
  – Det kan drabba brukare som riskerar att bli utan personlig assistans. Vi har ännu inte diskuterat om vi ska komma med några egna varsel för att svara på Kommunals stridsåtgärd, säger Lars Nilsson.