Monika Anderssons migränanfall kan vara i flera dygn. När hon har det som värst sitter hon timmar i sträck i duschen med en kylmask över ansiktet eller ligger i sängen och bara andas för att klara smärtan. Hon har fått starka mediciner för att göra anfallen kortare och mindre allvarliga.
  Det har gjort att hon kan jobba eftersom anfallen bara varade högst ett dygn. Från början var Försäkringskassan förstående och gav henne ett högriskskydd, som innebär att hon slapp karensdag och att arbetsgivaren fick ersättning om det kostade dem något när hon var borta.

Men så blev Monika gravid och fick missfall. Ingen kan säga om medicinerna var orsaken, men misstanken fanns. Flera läkare rådde henne att inte äta medicinen om hon skulle försöka bli gravid igen, eftersom det fanns risk att fostret skulle skadas.
  – För mig var valet självklart. Jag ville inte skada mitt barn, säger hon.
  När hon blev gravid en andra gång slutade hon med medicinerna. Det tog inte lång tid innan de svåra anfallen kom tillbaka. Hon visste aldrig när nästa anfall skulle komma.
  – Jag hade kanske tio anfallsfria dagar i månaden och kunde inte direkt njuta av min graviditet.

Hennes läkare, som är specialist på neurologi, sjukskrev henne först på halvtid, sen helt.  Det gjorde han helt enligt Socialstyrelsens riktlinjer för gravida som har migrän. Ändå tyckte Försäkringskassan att det räckte med högriskskyddet och avslog hennes sjukpenning.
  – Vi fick låna på huset och ta kreditlån för att klara oss. Vi höll ju på att renovera huset då, men allt fick stanna av.

Det har gått ett och ett halvt år sedan dess. Och nu backar Försäkringskassan. Monika fick hjälp av facket att överklaga beslutet i domstol. Det slutade med att LO/TCO Rättsskydd tog sig an fallet och förvaltningsdomstolen gav henne rätt. Försäkringskassan har betalat ut ersättningen och familjen har kunnat betala tillbaka på sina lån.
  – Det här är en revansch. Men jag hade aldrig klarat det utan den juridiska hjälpen.

Rätt till hjälp

Alla fackförbund ger sina medlemmar rättshjälp. Har du fått ett avslag av Försäkringskassan som du vill överklaga, så är det din sektion eller avdelning du ska kontakta i första hand.
Det som sektionen eller avdelningen inte klarar av skickas vidare till Kommunals förbundskontor. 
Tillsammans med LO/TCO Rättsskydd väljer förbundet ut de fall de tror man kan ha chans att vinna en rättegång, det är de som får hjälp.
Blir du beviljad rättshjälp är det gratis för dig och kostnaderna betalas av Kommunal.

LO/TCO

Rättsskyddet ägs av LO och TCO tillsammans med fackförbunden. Driver bara rättsfall för förbundens medlemmar och får betalt för varje fall.
Cirka 350 fall varje år gäller medlemmar i Kommunal.