– Det blir långa dagar. Privatlivet påverkas väldigt negativt, säger undersköterskan Paulina Ghanbari.
  Klockan är strax efter tolv. Paulina håller på att duka undan efter kasslerlunchen i matsalen, första sittningen. Det återstår ännu tio och en halv timme innan hon kan låsa upp dörren till sin lägenhet och vara hemma efter jobbet. Ändå har hon redan varit fem timmar på jobbet. Hennes pass började sju i morse, vid två slutar hon, fast sen börjar hon vid fyra igen och jobbar till halv tio.
  – Jag kommer att vara jättetrött när jag kommer hem. Efter att jag gått ut med hunden kommer jag att stupa i säng.

Kommunal kräver i den pågående avtalsrörelsen att det införs skrivningar i avtalet med Sveriges Kommuner och Landsting som begränsar delade turer. ”Delade turer har ökat markant i verksamheterna”, skriver förbundet i sina yrkanden. Detta har Kommunalarbetaren visat i olika undersökningar. I KA:s rundringning i december (nr 22/11) svarade till exempel två tredjedelar av Kommunals dåvarande regionala avdelningar runt om i landet, att delade tur­er ökat på senare år.
  Delade turer på helgerna är inte ovanligt i Sveriges äldreomsorg. I Karlstad är också vardagarnas scheman fyllda med delade turer. I början när det infördes var ”luckan” mellan passen fem timmar lång, men ganska snart tätades den ner till två timmar för att det inte gick ihop annars.
  Paulina Ghanbari bor på andra sidan stan, vilket gör att hon inte kan åka hem under sin ”lediga” tid.
  – Då skulle jag få åka buss i två timmar.

Delade turer på Våxnäs vådboende.Paulina Ghanbari är uppsatt två gånger på schemat. Turen är delad.

Det är dags för andra lunchsittningen. Flera boende behöver matas. Därför gör de med lunchen som med arbetsdagen, delar upp den i två pass.
  Lisa Gustavsson, som var kallskänka i sitt arbetsliv, hade hellre lagat maten själv.
  – Då hade jag fått den som jag vill ha den, säger hon.
  Hon tycker sig ha sett att personalen blivit mer sliten.
  – De är jäktade, vissa dagar märker jag att de är trötta.
  I personalrummet tar arbetsplatsombudet Anette Bergström igen sig en kort stund.  Annars är hon inte bortskämd med raster. De båda halvtimmesrasterna för- respektive eftermiddag, som dras av från lönen hinner de nästan aldrig ta ut, säger hon.
  Så ni bjuder arbetsgivaren på rasterna också och jobbar en timme gratis?
  – Ja, det gör vi. Vi tar inte tag i det. Vi är dumma, säger hon.
  Prick klockan två tar Paulina Ghanbari på sig sin svarta fleecetröja med Karlstad kommuns logga på och traskar i väg mot affären i Våxnäs centrum på andra sidan vägen.
  Nu är hon ledig och köper dricka och chokladkaka. Eftersom solen verkligen skiner i Karlstad denna marsdag, sätter hon sig en stund i värmen på parkbänken i centrum.

Vi pratar om fackets roll i det hela.
  – Hur kan de gå med på del­ade turer? frågar hon.
  Ofta sägs det från politiskt håll, och så gör även Karlstads ansvariga politiker, att alternativet till delade turer är fler helger. Men Kommunals arbetsplatsombud, Anette Bergström, är skeptisk:
  – Jag är i och för sig ingen schemaläggare, men de skissade på ett förslag utan delade turer och det blev inte så många fler helger i det förslaget.
  Hon funderar på om gränsen är nådd nu, för vad personalen mäktar med.
  – Det gäller att vi signalerar till facket om det här. Jag ska prata med sektionen, vi kan inte ha det så här.

ID. Paulina Ghanbari

Ålder: 27 år.
Familj: Sambo, en hund och två ormar.
Bor: Karlstad.
Lön: Dålig.
Bästa med jobbet: ”Gamlingarna. Tycker om att vara med de gamla, att ta hand om dem. När man får något tillbaka känner man att man gör ett bra jobb.”
Sämsta med jobbet: ”De delade turerna.”
Om facket: ”Jag är inte så insatt. Men vad gör de? De har tydligen godkänt delade turer.”

Delade turer

• På Våxnäs, avdelning C där Anette och Paulina jobbar, har de på 9 veckor sammanlagt 31 delade turer.
• Kommunal har undersökt hur det ser ut i hela Karlstads äldreomsorg 2011.
• När Kommunal gjorde en liknande undersökning 2009 var siffrorna inte lika detaljerade. Därför går det inte att jämföra siffrorna.
Enligt personalen själv och Kommunal har antalet delade turer ökat kraftigt.
• KA undersökte i juni 2010 (nr 12/2010) förekomsten av delade turer i hela landet. Då svarade 70 procent av Kommunals sektioner runt om i landet att delade turer hade ökat på fem år.
• I december 2011 (nr 22/2011) frågade vi Kommunals dåvarande 21 avdelningar om det blivit fler delade turer de senaste åren. Då svarade 14 av 21 avdelningar (66 procent) att delade turer hade ökat.

Avtalskrav om delade turer

• I förhandlingarna med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, kräver Kommunal att: ”kollektivavtalet tillförs skrivningar som begränsar användandet av delade turer”.
• På andra avtalsområden går Kommunal längre: I förhandlingarna om ett nytt PAN-avtal, som i dag gäller vissa personliga assistenter men framför allt anhörigvårdare,  kräver Kommunal att ”ersättning utges för timmar mellan arbetspass vid delade turer”.
• Samma sak som ovan kräver Kommunal också för personliga assistenter som tillhör Vårdföretagarnas avtal. Även till Skogs- och Lantarbetsgivarförbundet, SLA, har samma krav ställts.