Timlön och att personliga assistenter kan tvingas lämna sin anställning på dagen är knäckfrågor som fått Kommunal att varsla om konflikt. Avtalet med Vårdföretagarna som gäller personliga assistenter gick ut den sista februari. Nästan sex veckor senare la facket varslet.
  – Arbetsgivaren har tagit ställning för 2,6 procent. Någonstans måste man stranda förhandlingarna. Vi har inte sett någon annan utväg, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund.

Enligt Kommunal tjänar personliga assistenter i genomsnitt 19 500 kronor i timmen, 70 procent är kvinnor och en tredjedel har utländsk bakgrund.
  När Kommunal varslar om konflikt är det för att fler personliga assistenter ska få månadslön i stället för timlön. Men också för att få upp lönenivåerna. I förhandlingarna har Kommunal krävt lägst 3,5 procent eller 860 kronor plus 100 kronor i jämställdhetspott. Det skulle innebära 5,58 kronor per timme. Vårdföretagarna har hållit fast vid industrins 2,6 procent.
  – 2,6 procent skulle bli 500 kronor, det duger inte, säger Lenita Granlund.
Hon jämför med industrin är en arbetare i genomsnitt tjänar 24 500 kronor. En ökning på 2,6 procent ger en industriarbetare en höjning med cirka 625 kronor.

Försäkringskassan höjde i år ersättningen för varje assistanstimme med nio kronor. Utifrån det anser Kommunal att det finns utrymme för löneökningar på 5,58 procent.
  Men förhandlingarna handlar om mer än lönenivåerna. Martina Gotthold arbetar som personlig assistent på OP Assistans i Gävle. Ett företag som Kommunal inte tar ut i konflikt. Hon är kritisk till att jourersättningen är 25 kronor i timmen. Den gäller nattpass som kan vara nio timmar. Men också till anställningsvillkoren.
  – Vi är anställda så länge assistansuppdraget varar. Vi kan få gå på dagen, säger Martina Gotthold.
  Enligt Kommunal har en stor majoritet av de personliga assistenterna också visstidsanställningar. Enligt förbundsordförande Annlie Nordström är det skälet till att Kommunal valt att varsla om nyanställningsblockad. Den gäller både tillsvidareanställningar och visstidsanställningar.
  – De allra flesta av de här brukarna är inte brukare som har en personlig assistent under några månader eller ett år. De allra flesta har en personlig assistent under en mycket stor del av sitt liv och att då fortsätta med visstidsanställningar i den omfattningen är anmärkningsvärt dåligt, säger Annelie Nordström.

Varslet berör drygt 15 000 anställda på bland annat Humana Assistans, Frösunda LSS och Assistansbolaget i Sverige AB.
  – De här företagen har många anställda. På varje ort finns det många brukare och många personliga assistenter. Det finns en hel del personal att använda i övertid så det kommer att dröja ganska lång tid innan man uttömt den resursen. Men det kommer att bli ekonomiskt kännbart, säger Annelie Nordström.
  Men eftersom många inte arbetar heltid kommer det till en början handla om mertid. Då blir merkostnaden för arbetsgivaren semesterersättning.

Berörda arbetsplatser

• Humana Assistans AB
• Frösunda LSS AB
• Frösunda i Södra Sverige AB
• Olivia Personlig Assistans AB
• Assistansbolaget i Sverige AB
• Nordström Assistans
• Inre Kraft i Norr AB