De kommer direkt från ett möte med Migrationsverket, och de är upprörda. Det är Ezzat Dolatabadi och två personer som gett honom hjälp och stöd i asylprocessen: Andisheh Alishahi, aktivist i Iranska flyktingars riksförbund och Göran Gustavsson, aktiv i Kommunal i Stockholms län, som i flera år engagerat sig för fackliga rättigheter i Iran.
Göran Gustavsson har deltagit i protester och demonstrationer till stöd för ledare för bussförarfacket, som sitter fängslade i Iran. Det är i de sammanhangen han har lärt känna Ezzat Dolatabadi.

Ezzat Dolatabadi arbetade i gas- och oljebranschen i Iran och var med och startade en fackförening för metallarbetare. För några år sedan förbjöds deras fackförening av Irans regering. De fortsatte arbeta illegalt och utsattes då för förföljelse. Ezzat Dolatabadi har själv suttit i fängelse några veckor, flera av hans kamrater i föreningen har suttit mycket längre än så, några har till och med avrättats.
  Därför flydde han till Sverige 2010 och sökte politisk asyl. Han fick omedelbart arbete i en släktings företag, där han jobbat med husrenoveringar, och han blev medlem i Byggnads.
  Under tiden har han fortsatt att vara politiskt aktiv. Han har deltagit i demonstrationer utanför Irans ambassad, och han har drivit en regimkritisk blogg. Detta engagemang förvärrar hans situation om han återvänder till hemlandet.
  – På grund av allt jag sagt kommer jag säkert att hamna i samma situation som andra oppositionella. Fängelse och tortyr kan vara det minsta, säger Ezzat Dolatabadi.

Göran Gustavsson berättar att det är väldigt svårt för fackligt aktiva i Iran. De allra flesta fackföreningar är illegala. Att organisera arbetare och kräva bättre villkor definieras som att göra uppror mot Gud. Arbetarna har också ofta mycket dåliga villkor.
  – De flesta är daglönare, man är helt rättslös, säger Göran Gustavsson.
  Kommunals sektion Centrala länet har skrivit ett uttalande till stöd för Ezzat Dolatabadi. Uttalandet, som skickats till Migrationsverket, beskriver Ezzat Dolatabadis fackliga verksamhet och förföljelserna av fackligt aktiva i Iran. Men Göran Gustavsson tycker inte att det verkar som om Migrationsverket tagit någon hänsyn till uppgifterna.

Det finns tre möjligheter kvar: Man kan begära en ny prövning på grund av något som kallas verkställighetshinder, om man har nya flyktingskäl. Man kan också överklaga till Europadomstolen.
  Den tredje är att försöka få stanna som arbetskraftsinvandrare. Det har blivit lättare på senare år. Problemet är att man nästan alltid måste ansöka om arbetstillstånd från hemlandet, och det kan inte Ezzat Dolatabadi göra, då riskerar han att fängslas direkt.
  Andisheh Alishahi säger att de inte tänker ge upp, utan pröva alla möjligheter. Hon har arbetat länge för flyktingar från Iran och är mycket förvånad över att Ezzat Dolatabadi fick avslag på sin ansökan.
  – Jag var nästan säker på att han skulle få asyl, säger hon.

Flera sitter fängslade

KA har tidigare skrivit om den fängslade fackföreningsledaren Mansour Osanloo. Han har nu frigivits villkorligt, men flera av hans kamrater är fortfarande fängslade.