Semehat Saliji.

Det är kallt och disigt när Semehat Saliji lämnar kontoret för att ge sig ut
bland 40-talskåkarna på Mariebergsgatan där hon arbetar. Molnen ligger tunga, men ingen snö har fallit under natten. Det betyder att Semehat slipper börja dagen med att skotta.
  – Snöskottning är en av de få saker jag ogillar med jobbet, säger hon.

I sju år städade Semehat trappor för det kommunala bostadsbolaget i Köping. Under arbetet mötte hon många fastighetsskötare, och tyckte att de verkade ha ett roligt jobb. När hon gavs möjlighet att byta yrke inom organisationen, frågade hon sin arbetsledare om hon fick bli fastighetsskötare. Han sa ja. Efter ett år på det nya jobbet är hon nöjd med bytet.
  – Det bästa med jobbet är att det är så varierande. Man har flera olika arbetsuppgifter under en dag, säger hon.
  Kombinationen kvinna, utlandsfödd och fastighetsskötare är mycket ovanlig. När hon valde att byta yrke reagerade familj, vänner och kolleger med misstro. 
  – Många trodde att jobbet skulle vara för tungt för mig, och min sambo var orolig för att jag skulle arbeta ensam i källare och tvättstugor. Han tyckte inte att jobbet passade mig och var rädd för min säkerhet, säger hon.

Semehat balanserar en överfull skottkärra på en snötäckt trottoar. Hon stannar med jämna mellanrum och strör grus över vita fläckar. Semehat håller inte med om att yrket är för tungt för kvinnor. Hon upplevde själv att städaryrket slet mer på kroppen. Semehat anser inte heller att hennes jobb är farligt, även om hon ibland kan känna sig orolig. Bostadsområdet där hon jobbar är lite stökigt, och det är vanligt med inbrott i källarförråden.
  – Det kan vara lite obehagligt att vistas ensam i en källare där det precis har varit inbrott.

Köping är kanske mest känt för TV-programmet I en annan del av Köping. En dokusåpa som följer en grupp förståndshandikappade personer på ett gruppboende i staden. På vägen till soprummet möter Semehat Torbjörn ”Tobbe” Jonsson, som är en av huvudpersonerna i serien. Det visar sig att han går på dagverksamhet i ett av husen i området.
  – Tobbe är trevlig. Han brukar komma fram och prata, och ibland vill han ha en kram, säger Semehat.
  Samtalen med boende i området är inte alltid lika trevliga.
  – Om någon blivit av med en cykel eller haft inbrott i källarförrådet, händer det att de tar ut ilskan på mig, säger hon.

Efter lunchen är det dags att inspektera områdets källarutrymmen. Utanför en ståldörr i en kal korridor möts Semehat av en unken avloppsdoft. Hon öppnar dörren och upptäcker att det blivit stopp i en golvbrunn. En stor vattenpöl har bildats på golvet. Hon ringer efter kundvärden Ove Pettersson, så att de tillsammans kan inspektera översvämningen.  Ove har arbetat 35 år i branschen. På frågan om hon tror att hon själv kommer att jobba som fastighetsskötare om 35 år svarar Semehat:
  – Det hoppas jag.

ID. Semehat Saliji 

Yrke: Fastighetsskötare.
Ålder: 35 år.
Bor: Köping.
Familj: Sambo och tre barn.
Vägen hit: Arbetat på hamburgerrestaurang, med att paketera flygplansmat och som lokalvårdare innan.
Bäst: Variationen.
Sämst:  Att skotta snö.
Om facket: Jag är medlem i Kommunal, men jag har inte haft så mycket kontakt med facket.

Fastighetsskötare

Könsfördelning: 95 procent av fastighetsskötarna är män.  Antalet kvinnor är endast 59 stycken.
Medianlön: 22 150.
Organisationsgraden för fastighetsskötare är cirka 75 procent.
(Statistiken är från november 2010 och avser Kommunalanslutna fastighetsskötare inom kommun och landsting.)