Halmstad golfklubb är en av de arbetsplatser som berörs av strejkvarslen. Där jobbar Jan-Uno Larsson och hans son Ola Larsson. De vet ännu inte mycket om varslet.
  – Vi tyckte det var lite konstigt att varsla för många golfbanor har nästan gått i konkurs. Det går som sämst för golfbanorna nu. Alla är egentligen glada för att ha ett jobb så i detta läget kanske det inte är så lämpligt att hota med strejk för att få högre lön, säger Ola Larsson.
  Men grundlönen är ganska dålig, säger han.
  Jan-Uno och Ola har jobbat länge på golfklubben och har tidigare aldrig varit med om att Kommunal varslat om strejk.

Ett av Kommunals avtalskrav för golfbanearbetarna gäller att få en jämnare arbetstid över året. Det kan vara mycket mer arbete på sommaren än på vinterhalvåret.
  Ola och Jan-Uno Larsson tycker att det är naturligt att det ser ut så.
  – Det blir lite fel att kräva att man ska jobba mindre på sommaren. Det är som att pistvakter skulle gnälla om att de jobbar på vintern. Det är på sommaren vi behövs, säger Ola.
  Ola var tidigare säsongsanställd på golfbanan och tycker det är bra om säsongsanställda kan få bättre villkor. Till exempel hade han mycket kort uppsägningstid som säsongsanställd.
  – Jag tycker det känns väldigt bra att ha blivit helårsanställd. Men det är svårt att alla skulle bli det, det finns inte lika mycket jobb på vintern.
  I Halmstad golfklubb är de flesta dock helårsanställda. Cirka fem av 17-20 anställda på banan är säsongsanställda, uppskattar Ola.

En annan arbetsplats som berörs av varslen är Ostkustens trädgårdsservice i Kalmar.
  De som KA talar med vet inte vad varslen gäller, några har hunnit se en notis i lokaltidningen.
  I avtalet för trädgårdsanläggare vill Kommunal ”begränsa möjligheterna till visstidsanställning genom att tidsbegränsad anställning endast får ske under sammanlagt 12 månader under en femårsperiod. Därefter ska anställningen automatiskt övergå i en fast tjänst.”
  Lennart Davidsson, som själv är säsongsanställd, kommenterar detta:
  – Det känns tyvärr en smula orealistiskt för vår del, det finns inte jobb för alla på vintern. Man kan inte ge sig på Ostkustens trädgårdsservice. Det måste förändras politiskt med a-kassan så att man klarar sig på den, det är den som ställer till det för oss säsongsanställda.

Lennart menar att hans arbetsgivare gör allt han kan för att de anställda ska kunna försörja sig även på vintern. När det är mycket snö funkar det hyfsat, då kan Lennart röja snö som timanställd hos företaget. När det inte är snö stämplar han och söker jobb. Man får hanka sig fram, säger han. Lennart jobbar dessutom deltid och det blir svårt att få ihop det.
  – Vi gör ju en insats för samhället, och det uppskattas ju inte alls av den så kallade arbetslinjen, den är totala motsatsen till vår verklighet.
  Richard Hammargren jobbar på samma arbetsplats. Han är helårsanställd sedan ett år tillbaka, men uppskattar att bara tio av 40 anställda är det.
  – Det är ju inte roligt för de killar som får gå hem när säsongen är slut, man vill ju jobba kvar. Samtidigt vet jag ju att det inte går.
  Richard vill veta varför de ska gå ut i strejk, men han tror inte att det kommer bli någon strejk. Men frågan om visstidsanställningar är viktig och den hoppas han att Kommunal och SLA kan lösa.