Fatima Naza.Fatima Naza.
Foto: Kvinna till Kvinna

– Fatima Naza och Fana Delija som grundat Center for Roma Initiatives har gått från att samla mat i papperskorgar och ta hand om sina yngre familjemedlemmar till att driva frågan om romska kvinnors rättigheter i Montenegro. De är fantastiska förebilder och väl värda Anna Lindh-priset, säger Mona Sahlin, ordförande i Anna Lindhs Minnesfond i ett pressmeddelande.

Minnesfonden delar varje år ut Anna Lindh-priset till en person, organisation eller ett projekt som verkar i Anna Lindhs anda.
I år är det alltså Center for Roma Initiatives och dess grundare Fatima Naza och Fana Delija från Montenegro som får priset som innehåller 150 000 kronor.
  Hela motiveringen lyder:
  Med stort mod och glödande engagemang kämpar Fatima Naza och Fana Delija för romska kvinnors rättigheter. Genom organisationen Center for Roma Initiatives ger de ett ovärderligt stöd för romska kvinnor i Montenegro. Center for Roma Initiatives sprider kunskap, ger utbildning och ökar självkänslan hos en sedan länge förtryckt grupp. Europas diskriminering av romer är en skam och ett svek mot idén om att alla människors lika värde. Med skärpa och kraft utmanar Center for Roma Initiatives rådande fördomar och kräver lika rättigheter. Center for Roma Initiatives och dess grundare är ett föredöme att inspireras av.