– Det är en arbetsmiljöfråga, man kan smutsa ned sina privata kläder mycket i omsorgen. Ett annat skäl är hygienen för brukaren, man går mellan brukare utan skyddskläder. Och det tredje är att det är en ren genusfråga, för det är kvinnor som inte har kläder, om det inte var kvinnor så hade det varit löst för länge sen. Om min son får sommarjobb ute i trädgård eller liknande så är det första han gör att hämta ut arbetskläder. Motionen vi skrev 2008 fick gehör att det här gör vi i framtiden. Men det sparades in på det sedan. Vi har drivit frågan främst i äldreomsorgen, för de har inga kläder. Min gissning är att barnomsorgen inte heller har.

Du säger att du är lite underlig, på vilket sätt?
  – I den fackliga världen kan många tycka att det är förbaskat underligt att jag är moderat och fackligt aktiv i Transport. Det traditionella bandet till Socialdemokraterna är starkt. Jag hoppas att det är något som ska växa bort. För mig har inte arbetsmiljöfrågor någon politisk färg. Arbetsmiljö och arbetsrätt är mina politiska områden.

Anders Ljungsten (M).Anders Ljungsten.

Du är besviken på både Socialdemokraterna och Kommunal, varför?
  – Jag tycker att Kommunal har varit väldigt tysta, de har inte direkt sagt jippi vad bra att ni driver frågan. Kommunals före detta ordförande i Forshaga sitter i kommunstyrelsen nu. Det är inte fel, men då ska man driva kommunalarnas frågor där. Det förvånar mig att Kommunal och Socialdemokraterna inte har drivit igenom frågan. Det känns absurt och underligt att jag inte lyckas driva den här frågan i en sådan här röd kommun där S har 55 procent.

Får du med dig ditt eget parti Moderaterna då?
  – Det är inga problem, vi är helt eniga. Det här var en fråga i vår valrörelse. Fria arbetskläder och nej till delade turer har varit våra paroller, vi behöver bli en bättre arbetsgivare. Vi håller på att införa rätt till heltid nu men många i äldreomsorgen orkar bara jobba 80 procent. Det är ju skevt, och det är stick i stäv med alliansens arbetslinje, det går emot vår politik också.