Nio kaxiga kvinnor och ett skönt beat. Texter på både svenska och engelska som får en att lyfta hakan lite extra. Låten och videon ”Bland dom” är en mash-up av svenska rappare och reggaesångare. Alla ingår i ett kreativt kollektiv som kallas Femtastic och består av kvinnor som samarbetar inom musikvärlden. En av dem är Cleo, eller Nathalie Missaoui.
  – Det var otroligt att få samarbeta med så många grymma kvinnor. Man är ganska ensam som kvinna i den här världen och man behöver backa upp varandra, säger Cleo i telefon från Malmö, där hon just nu undervisar på en hiphoputbildning.

 Cleo.Cleo.

Hon och Syster sol, eller Isabel Sandblom, lärde känna varandra när de gick en teaterutbildning och har sedan dess varit bästa vänner och medverkat i varandras låtar. De håller också workshopar, vars syfte är att uppmuntra unga tjejer att ta plats och stärka självförtroendet. Just reggae och rap passar bra till det eftersom uttrycken är så kraftfulla i de genrerna, säger de. Cleo själv började rappa i tonåren.
  – Jag föll väldigt snabbt för det här uttrycket. Jag fick säga vad jag ville, jag fick svära hur mycket jag ville, inget var fel. Och jag blev uppmuntrad att ta för mig. Min mamma har alltid peppat mig att lita på min magkänsla.

Många av Cleos låtar handlar om henne och varför hon är bra. Skrytrap kallas det, och finns till exempel i låten ”Bland dom”. Syster sol ville med den låten visa att det finns många kvinnor i Sverige som gör den här typen av musik, som är bra på det, och instruktionerna till kvinnorna löd:
  – Gör en vers där du visar hur grym du är: här kommer jag, jag tar ingen skit. De fattade direkt vilken känsla jag ville ha.


Hemma hos Syster sol
i en stuga i skogen utanför Järna är kontrasten stor till musikvideon. Det sprakar från brasan och Isabel Sandblom sitter vid sitt bord med en kopp ekologiskt kaffe från Etiopien. Inne i sitt sovrum bland indiska tyger har hon en liten studio i form av laptop, en liten keyboard och mikrofon där hon kan spela in låtar.
  Liksom Nathalie började Isabel göra musik tidigt. Hon var 12 när hon hörde reggae första gången och blev frälst. Reggae handlar för henne om att älska sig själv och ta hand om varandra. Det gemensamma för hiphop och reggae är de starka uttrycken.
  – Man kan inte stå och se söt, sexig och timid ut. Jag kan inte se att andra genrer är lika kraftfulla, säger Isabel.

Gemensamt är också att det mest är killar som hörs och syns inom reggae och hiphop. Isabel är trött på ämnet och tror att fördomar kan förstärka den bild som finns så att tjejer drar sig för att pröva.
Nathalie berättar om hur hon som ”tjejen i killgänget” kände att hon måste representera alla tjejer, vilket satte stor press på henne.
  – Jag tänkte att nu måste jag vara så jävla bra för att inte smutskasta alla kvinnliga kollegor.

Hon tycker att manliga musiker tillåts göra dåligt ifrån sig på ett annat sätt än tjejer.
  – Det är så, det är inte bara en känsla, man blir väldigt bedömd. Man får kommentarer som inte en snubbe skulle få. På nätet är det vanligt att det står saker som ”det låter som att du har en kuk i munnen när du rappar”.
  Det är lättare för en kille att börja med rap eller reggae eftersom de har många förebilder. Det saknas kvinnliga förebilder, och därför blir workshoparna viktiga, tycker Isabel och Nathalie. De får vara sina egna förebilder. I ”Bland dom” finns sju till att välja mellan, det är väl en bra början.

ID. Syster sol 

Namn: Isabel Sandblom.
Yrke: Sångare. Pratar just nu i SR Metropol på morgnarna.
Ålder: 29 år.
Bor: I en stuga i Järna.
Familj: Stor – mamma, pappa, massa vänner.
Kuriosa: Har varit kommunalare och jobbat som barnskötare och vårdare vid sidan av musiken. 

ID. Cleo 

Namn: Nathalie Missaoui.
Yrke: Musiker och workshop-handledare.
Ålder: 24 år.
Bor: I Umeå.
Familj: En sambo, son på 2,5 år.