Zonfira TanZonfira Tan.

Romerna är en av fem erkända nationella minoriteter i Sverige. Just i år är det 500 år sedan romernas närvaro först finns dokumenterad i Sverige.

Sveriges radio startar veckan av romska berättelser med en dokumentär om 36-åriga Zonfira Tan, en kvinna som har mött fördomar både från den egna gruppen och från det omgivande samhället.
  Dokumentären ”Flickan som rymde” sänds klockan 15.03 i P1 söndag 1 april.
  Övriga program se Sveriges radios hemsida eller nedan.

Romska berättelser

Här är ett axplock av det man kan höra:
P1 Dokumentär, söndag 1 april 15.03 i P1:?”Flickan som rymde”- en berättelse om Zonfira Tan.
Tendens, måndag 2 april 11.03 i P1?: ”Är världens bästa fotbollsspelare rom?” Tendens tar upp jakten på ett rykte om Zlatans ursprung. Ett program om varför många döljer sin romska bakgrund.
Nya Vågen, tisdag 3 april 14.03 i P1: ?Vad betyder det romska språket för identiteten? Kulturdebatt om språket romani chibs framtid.
Eftermiddag i P4 Kalmar, tisdag 3 april och onsdag 4 april, 15.03 i P4:?Resandefolket – de glömda romerna? En resandekvinnas kamp för att få sin kommun att följa minoritetslagens krav och sina svenska grannar och arbetskamrater att sluta se ner på ”tattarna”.
Verkligheten, tisdag 4 april och onsdag 5 april, 18.06 i P3: ?Vad betyder satsningar som den här?
Människor och tro, fredag 6 april 14.03 i P1?: Många romer är troende i olika samfund. Går kyrkan före i integrationen eller avspeglas förhållandet mellan romer och majoritetssamhället även där?
P4 Junior, lördag 7 april 9.33 i P4: ?Hur firar romska barn sin nationaldag?
Filosofiska rummet, söndag 8 april 17.03 i P1: ?”Nation och identitet – att leva utan krav på territorium.” Vad betyder platsen i en globaliserad tid där människor och idéer rör sig allt snabbare? Hör filosofen Lena Halldenius, författaren Monica Caldaras och historikern Dick Harrison filosofera.