– Det finns en beredskap, säger Kommunals pressekreterare Dan Lundqvist Dahlin.
  För att även Kommunal ska ta till stridsåtgärder i sympati med Handels eventuella strejk krävs det att Handels begär sympatiåtgärder. Det har de hittills inte gjort.
  – Det är en senare fråga, men det är klart att vi kommer att begära det, säger ordförande Lars-Anders Häggström till nyhetsbyrån TT.

Handels förhandlingsledare Tommy Tillgren säger, till tidningen Handelsnytt, att Handels också redan har utarbetade planer på utökade varsel om det skulle behövas.?
  Till skillnad från de flesta avtalsrörelser tidigare väljer Handels alltså den här gången att varsla om strejk till efter påsk, och inte lagom till påskhandeln.
  – Nu har vi uttömt alla andra möjligheter och har inget annat val än att varsla, säger Handels förbundsordförande Lars-Anders Häggström i ett pressmeddelande.

Striden är lika viktig för Kommunals medlemmar som för medlemmarna i Handels. Handels vill liksom Kommunal ha löneökningar räknat i krontal, och inte i procent. Arbetsgivarna inom handeln har erbjudit det så kallade ”märket”, som sattes i industriförhandlingarna i början på året. Det innebär löneökningar på 2,6 procent.
  Det skulle i kronor räknat innebära löneökningar på i genomsnitt cirka 540 kronor för anställda i detaljhandeln och knappt 600 kronor i partihandeln.

LO-samordningen, där Handels och Kommunal ingår, har krävt 860 kronor. Därutöver kräver både Handels och Kommunal 100 kronor extra till kvinnodominerade låglöneyrken.
  Det nuvarande avtalet för Handels medlemmar går ut den 31 mars. Arbetsgivarna Svensk Handel har begärt medling.
  – Det enda positiva med ett varsel är att Handels nu måste gå med på medling. Vi hoppas naturligtvis på att kunna undvika konflikt, säger Svensk Handels vd Dag Klackenberg i ett presmeddelande.
  Strejkvarslet berör 34 butiker och 31 lager.
  Vi har sökt såväl Handels förbundsordförande Lars-Anders Häggström som Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund för kommentarer men ännu inte fått tag i någon av dem.