Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund har gjort klart att Kommunal är redo att vidta sympatiåtgärder om Handels går ut i strejk.  Skälet är att Handels driver samma krav som Kommunal. Jämställdhetspotter och begränsning av visstidsanställningar.

Men om Kommunal skulle gå ut i sympatiåtgärder i pågående avtalsrörelse är det något som inte har skett på mycket länge.  Jan Sjölin har ett förflutet inom Kommunal under åren 1975 och 2002, bland annat som avtalsansvarig i förbundsledningen. I dag har han uppdrag för Medlingsinstitutet.
  – Jag kan inte dra mig till minnes att det skett i modern tid, säger Jan Sjölin.
  Under tidigare avtalsrörelser har Kommunals förbundsstyrelse diskuterat om varsel om sympatiåtgärder ska läggas. Men de personer inom Kommunal som KA talat med kan inte dra sig till minnes att något varsel lagts. Det innebär att sympatiåtgärder inte heller genomförts.

De flesta bedömare anser att risken för konflikter är större i år. Skälet är att LO-samordningen spruckit. IF Metall, GS och Livs gjorde i höstas klart att de ställer sig utanför. Tidigare har bara det faktum att facken ingått i samordning gjort att sympatiåtgärder inte vidtagits.
  Kommunal har däremot vidtagit sympatiåtgärder för att andra fack ska få teckna kollektivavtal. Det skedde bland annat vid Handels strejk mot butikskedjan Videomix. Längre tillbaka har Kommunal också tagit ut hamnkranförare i sympatiåtgärder när Sjöfolksförbundet satt fartyg i blockad.