De två största privata företagen inom äldreomsorg, Attendo och Carema, fick svara på samma enkät som kommunerna. Undersköterskor och vårdbiträden har arbetskläder för inomhusbruk både i hemtjänsten och på boenden. För utomhusbruk får hemtjänsten jackor.
  – Vi ser det som en förmån så man slipper slita på de egna kläderna, det är den främsta orsaken. Sen är det viktigt att vårdtagarna kan känna igen vilka som är personal, framför allt i hemtjänsten. Hygienen har också blivit viktigare, säger Carina Andersson, Attendos personalchef.

Attendos personal ska ha två uppsättningar var plus jacka och förkläde. De anställda får välja bland exempelvis klänning, bussarong, pikétröja, byxor och fleecejacka.
  Det är svårt att bedöma hur mycket pengar varje anställd får, de får byta vid behov, säger Carina Andersson.
  – Det är rätt vanligt att de kommer och byter ut kläderna för det ska alltid se fräscht ut, man är ansiktet utåt i företaget.
  Skor får de inte eftersom den anställda då måste betala förmånsskatt, enligt Carina. I  stället får alla ett skobidrag på 200 kronor om året. Det betalar personalen dock skatt på. Carema ger skobidrag på 300 kronor.

För kommunalare i förskolan är Pysslingen den största privata arbetsgivaren. Där finns inget centralt beslut, utan varje chef bestämmer om personalen ska få kläder.
  Lena Borg är chef på Sjöfågeln i Hässelby, Stockholm. Hennes personal får alla kläder de behöver, såväl inomhus som utomhus. Hon tror att de flesta inom Pysslingen prioriterar kläder, men hon har ofta fått höra att hon är generös.
  KA försökte också fråga ISS om städarnas tillgång till arbetskläder, men fick svaret att företaget inte tar emot den typen av frågor.