I går, tisdag, fattade Stockholms läns landsting beslut om framtiden för S:t Görans sjukhus på Kungsholmen. Capio snuvade konkurrenten Aleris och får fortsätta driva sjukhuset, åtminstone till och med 2021.
  – Det här anbudet håller en fantastiskt hög kvalitet. Det var också det bästa anbudet rent prismässigt, men det avgörande har varit kvalitetsfaktorerna, säger sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) till Sveriges Televisions ABC.
  – Jag tror att de flesta anställda känner en lättnad över att man inte behöver byta arbetsgivare. Det är den bilden jag har fått, säger Kevin Thompson, Kommunals ombud på sjukhuset, om landstingets beslut.

Samtidigt är han fortsatt kritisk till hur upphandlingen har genomförts. Även om tre kvalitetskriterier vägdes in när anbuden värderades anser han att landstinget har lagt för stor vikt vid priset. Det vinnande anbudet innebär att S:t Görans sjukhus måste minska kostnaderna med uppemot 10 procent när det nya avtalet träder i kraft 2013.
  – Det finns olika sätt att spara pengar. Man har ju klarat att effektivisera verksamheten utan att göra personalneddragningar tidigare, men det kanske finns en gräns när det inte längre går. Vi får se, säger Kevin Thompson.

Han anser också att riskkapitalbolagen som äger Capio måste ta sitt ansvar nu när förutsättningarna förändras.
  – Om man sänker intäkterna från sjukhuset kan man inte ha kvar samma vinstkrav. Det måste sänkas i motsvarande grad.
  Kevin Thompson varnar även för att utgången av upphandlingen kommer att påverka sjukvården i hela Stockholms län.
  – Landstinget använder upphandlingen för att pressa prisnivån på de övriga akutsjukhusen i Stockholm. Det är inte bara en enskild händelse för S:t Göran.

Kevin Thompson är inte ensam om att kritisera formerna för upphandlingen. I samband med beslutet i går genomfördes en demonstration utanför landstingshuset. Den samlade omkring 150 personer, enligt arrangören Välfärd utan vinst.