Kravet i avtalsrörelsen kommer inte från Kommunals motparter vid förhandlingsbordet, utan från restaurangarbetsgivarna, som tydligen inte nöjer sig med den momssänkning de precis har fått. Men liknande tankar finns på flera håll i kommunerna: De under 23 år ska anställas till 75 procent av avtalets lägsta lön.

Förslaget som även drivs av Folkpartiet finns i lite olika varianter. IF Metall har ett avtal om yrkesintroduktion, som innebär att unga upp till 25 år kan få jobb varvat med utbildning och handledning mot en ersättning av lägst 75 procent av ingångslön. En tanke som även Kommunal är försiktigt positiva till. Däremot har Kommunal sagt nej till allmän lönesänkning för unga, exempelvis i Sollentuna, vilket är bra.
  I Umeå satsar kommunen stort på ungdomsjobb med avtalsenliga löner i samverkan med Kommunal, Vision och Lärarförbundet. Det har gett exempelvis Daniel Mörner, som fått jobb i äldrevården, framtidstro, berättar han i en intervju med KA.

De unga i Umeå kommer att tjäna 16 200 – 16 400 kronor, liknande satsningar planeras i bland annat Sundsvall, Södertälje, Göteborg och Sollefteå. Statistik från LO visar att en 35-åring har i genomsnitt 26 procent högre timlön än en 18-åring
  En ung kommunalares snittlön ligger under 10 000 kronor, eftersom de sällan erbjuds heltid. Så några topplöner handlar det ju inte om. Men det är alldeles utmärkt att kommunerna gör det som regeringen misslyckats med: Ser till att unga går upp på morgonen och får en samhällsnyttig uppgift. Det är nämligen inte någon global finanskapitalism som skapat vår rekordhöga ungdomsarbetslöshet utan en Borg/erlig politik som sänkt skatterna för dem som har jobb och slösat miljarder i onödig rabatt på all ung arbetskraft, även de som har haft lätt att få jobb. De unga drabbas av att det är för lite efterfrågan. Det här receptet funkar inte.

Därför är det så bra att kloka kommunpolitiker nu tar saken i egna händer och struntar i den ideologiska kampen på nationell nivå som bara handlar om att sänka skatterna. Unga vuxna som inte behövs blir den desperata generationen och får ärr som sitter i hela livet. Här finns verktyg att ge dem framtidstro.