Europadrömmen med gemensam valuta och växande välstånd krackelerar. Istället handlar det om krympande livsmöjligheter och spärrade framtidsdrömmar.

Björn Elmbrant sätter i denna lättlästa och kompetenta text ett pedagogiskt pekfinger på det som eurokris och hårda sparprogram egentligen handlar om: När tillväxten bromsas utan att regeringar kompenserar med stimulans för efterfrågan blir resultatet förödande. Än mer ojämlik fördelning, fattiga löntagare och en desperat generation unga.  I Grekland gäller det varannan ungdom under 24. 

Hur hamnade vi här, undrar Elmbrant i ett kapitel: Från klang, skumpa och jubel år 2002 med 15 miljarder eurosedlar och 230 000 ton nya mynt i på väg ut i Europa till dagens backlash med upprörda och våldsamma gatuprotester och en alltmer ifrågasatt gemensam valuta.  Vad gjorde han för fatalt fel Irlands finansminister, som kom på oväntat besök till ekonomijournalisten David Mc Williams den där septemberkvällen 2008? Med såna intron och cliffhangers håller Elmbrant läsarnas engagemang på topp från start till mål.
  Vill ni förstå vad som hänt finns knappast en bättre guide just nu.

Vinn boken!

Var med i utlottningen av Europas stålbad. Skicka sms till 72672. Skriv karb bok bokens titel namn adress (ett mellanslag mellan varje ord). Kostar 4 kr. Senast 9 april.