Först ut var Folkpartiet, som ville införa ”ungdomslöner” i kommuner och landsting. Nu hänger alltså regeringskamraterna i Centern på, och de vill gå ännu längre.
  – Jag tycker att man har målat med lite för smal pensel, för jag tror att man måste se att det är alla de grupper som står utanför arbetsmarknaden som behöver den här hjälpen som det skulle innebära med lägre ingångslöner, säger Annika Qarlsson till Ekot.

 Annika Qarlsson (C).Annika Qarlsson.

Tobias Baudin, Kommunals förste vice ordförande, är – inte oväntat –starkt kritisk mot Qarlssons uttalanden:
  – Det är ett riktigt dåligt förslag, säger han. Sänkta löner skapar inga fler jobb. Tvärtom. Regeringen har försökt med sänkta arbetsgivaravgifter för ungdomar, och där har deras egen utredningsenhet konstaterat att det inte ger några fler jobb. Det är tur att vi har den svenska modellen där det är arbetsmarknadens parter som bestämmer lönerna.

Om Annika Qarlssons argument att sänka löner är bra för Sveriges ekonomi säger Tobias Baudin:
  – Det är precis tvärtom, det är viktigt att man håller uppe lönerna. För om LO-medlemmarna får upp sina löner använder man också pengarna och ökar köpkraften så att det går bra för landet.