Nyheter

EU-förslag får skarp kritik av LO

2012-03-21
EU–kommissionen vill begränsa strejkrätten. Men det krävs att regeringarna i EU:s medlemsländer enhälligt stöder förslaget för att det ska bli verklighet. LO uppmanar Sveriges regering att säga nej. Men regeringen har ännu inte bestämt hur den ska agera.
Läs mer

EU kan stoppa rätten att strejka

2012-03-21
Rätten för Kommunal att strejka för högre löner kan stoppas av EU. I dag väntas kommissionen lämna två förslag om balansen mellan kapitalets frihet och löntagarnas rättigheter. Enligt de senaste versionerna av förslaget ska en domstol varje gång pröva om en facklig stridsåtgärd är rimlig och motiverad.
Läs mer

Fler ska fås att söka livränta

2012-03-21
Antalet som ansöker om ersättning från arbetsskadeförsäkringen minskar.
Det har gett regeringen 33 miljarder att använda till annat.
Nu startar LO/TCO Rättsskydd en kampanj för att få fler att söka.
Läs mer

Lättare att slå larm hos Carema

2012-03-21
Nu ska anställda på Carema Care få lättare att slå larm. Fackförbundet Vision har tecknat ett lokalt kollektivavtal om meddelarfrihet med företaget. Kommunal har ett liknande avtal på gång.
Läs mer

Perstorp ska införa bullpolicy

2012-03-21
Perstorps kommun i Skåne saknar en policy för hur det ska gå till när det fikas. Det vill centerpartisten och kommunstyrelsens ordförande Arnold Andréasson ha ändring på. Nu har han lyft frågan politiskt.
Läs mer

Hallå där:
Pirjo Hansson

2012-03-21
Hallå där Pirjo Hansson, undersköterska på äldreboendet Distansgatan 7 som skildras i tv-serien Borås superstars på TV4. Hur känns det inför kvällens premiär?
Läs mer

Debatt

Systembolagets etikkod kritiseras

2012-03-21
Systembolaget har för första gången antagit en etisk uppförandekod. Men de har valt en kod där lantarbetarnas rätt att göra sin röst hörd inte är garanterad. Risken är stor att koden blir en papperstiger — ett sätt för Systembolaget att putsa fasaden, skriver Nidia Araya, 36, säsongsarbetare inom vinsektorn i Argentina. Här berättar hon om villkoren för vinarbetarna.
Läs mer

Bokrecension

Nalle Brunos vår

2012-03-21
Av Gunilla Ingves (Natur och kultur)
Läs mer