– Det är vi som har tagit initiativet till det här, men jag har inte sett slutprodukten än och vi har inte skrivit på, säger Liza di Paolo Sandberg, ombudsman på Kommunal.

Anställda i offentliga verksamheter har en grundlagsskyddad rätt att slå larm om missförhållanden till journalister. Arbetsgivarna har inte heller rätt att försöka ta reda på vem som läckt uppgifter. Men när verksamheten drivs i ett privat företag finns inte de rättigheterna. De anställda har istället skyldighet att vara lojala mot ledningen och att inte sprida företagshemligheter.
  Men det går alltså att komma överens i kollektivavtal med arbetsgivare om att de anställda ändå ska meddelarfrihet. Det har Kommunal redan tecknat med till exempel vårdjätten Capio.

Att det finns skillnader mellan till exempel anställda i kommunala äldreboenden jämfört med privata har upprört många. Regeringen har sagt att man vill utreda om det går att utvidga lagen om meddelarskydd till att gälla även privatanställda.